Arboverpleegkundige

Als Arboverpleegkundige richt u zich op de begeleiding van bedrijven en organisaties op alle thema’s van Arbeid en Gezondheid. U bent ook inzetbaar als preventiemedewerker of arbocoördinator.

Deel deze pagina

Tip een bekende of vertel de wereld over deze opleiding:

Breederode Hogeschool biedt u de mogelijkheid om u te ontwikkelen als interne of externe adviseur op het gebied van Arbeid & Gezondheid. Als Arboverpleegkundige richt u zich op de begeleiding van bedrijven en organisaties op alle thema’s van Arbeid en Gezondheid. U bent echter ook inzetbaar als preventiemedewerker of Arbo coördinator.
De rol van Arboverpleegkundige gaat verder dan de Verzuimadviseur, welke laatste die zich richt tot verzuim en re-integratietrajecten van individuele werknemers. 

Opleiding


Inleiding

Ziekteverzuim stond lange tijd op de politieke agenda maar staat nu vooral op de agenda van de werkgevers in Nederland. De overheid trekt zich steeds verder terug. Bedrijven in Nederland moeten in elk geval een contract met een bedrijfsarts hebben. Ze kunnen zelf maatwerk maken van verzuim door gericht de eigen regie te nemen. Of ze leggen begeleiding in handen van een externe arbodienst.

Het inzicht dat een actief beleid geld kan besparen en dat werknemers een deel van het kapitaal zijn, heeft voor bedrijven de doorslag gegeven om tot actie over te gaan. Zeker als men in ogenschouw neemt dat het werk in de toekomst door minder mensen moet worden gedaan en de gemiddelde leeftijd van de werknemer toeneemt. Ook voor werknemers zijn de mogelijkheden van de WIA beperkt en zullen ze meer moeten participeren in hun eigen re-integratie. In deze markt zijn er nieuwe kansen voor de verpleegkundige.

Doelgroep

Verzuimadviseurs. De Arboverpleegkundige richt zich op het begeleiden van organisaties op alle thema’s van Arbeid & Gezondheid. Dit is een uitbreiding van de taken en verantwoordelijkheden van de Verzuimadviseur

Inhoud

Tijdens de opleiding leert u zich als Arboverpleegkundige in te zetten voor een gezonde en vitale organisatie. De Arboverpleegkundigen hebben niet alleen oog voor de fysieke kanten van het werk. In de praktijk adviseren ze ook binnen afdelingen over de arbeidsverhoudingen, beeldschermwerk en het arbo- en verzuimbeleid. Arboverpleegkundigen werken samen met andere deskundigen bij het uitvoeren van PMO’s, RIE’s, vitaliteit en dergelijke. Intern werkende Arboverpleegkundigen hebben vaak zitting in sociaal-medische teams binnen bedrijven. Bijvoorbeeld om leidinggevenden te adviseren over verzuim en het voorkomen daarvan. Zij zijn ook inzetbaar als preventiemedewerker of Arbo coördinator.

Competenties

De opleiding volgt het competentieprofiel van de Arboverpleegkundige van de V&VN.                            

Programma

Module: Adviseren
Mensen en organisaties in beweging krijgen; veranderstrategieën op individueel en groepsniveau. Wat kan uw rol als adviseur hierin zijn? Hoe acteert u in krachtenvelden?

Module: Wetgeving
Als adviseur Arbeid & Gezondheid moet u de structuur van de Nederlandse wetgeving goed beheersen.  Denk hierbij aan de WIA, Wet verbetering Poortwachter, Wajong, Arbowet, Arbocatalogus e.d.

Module: Voorlichting en preventie
Van voorlichting en/of training van werktechnieken tot aan het opzetten van een voorlichtingscampagne op het gebied van arbeid & gezondheid.

Module: Preventie en beleid Arbeid & Gezondheid 
Nadat u geschoold bent in verzuim- en re-integratie verleggen we de focus in deze module naar preventiebeleid; Wat kan een organisatie doen om uitval te voorkomen en mensen vitaal en gezond te houden?

Module: Onderzoek in Arbozorg
U voert onderzoek uit op individueel- en organisatieniveau. Belastbaarheid, onderzoek fysieke belasting, RI&E, PMO e.d. zijn onderwerpen die we hier behandelen. Van individu tot organisatie. 

Werkvormen in de opleiding
Groepswerk, groepsonderwijs, practica en zelfstudie.
U voert een onderzoeksopdracht uit bij een bedrijf.

 


Vereiste vooropleiding/werkplek

Verzuimadviseur, of aan kunnen tonen dat u de gevraagde competenties elders heeft verworven.
U voert een onderzoeksopdracht uit bij een bedrijf.

Betaling en Fiscus

Particulier:
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Heeft u een WW-uitkering en bent u 50 jaar of ouder, dan komt u wellicht in aanmerking voor een scholingsvoucher (max. € 1000,-) van het UWV.

Zakelijk:
Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren.
Praktisch


Data en omvang

Rotterdam datum volgt

Omvang 20 bijeenkomsten, verdeeld over 9 maanden

Tijd

18.00 uur tot 21.30 uur 

Leslocatie

Wijnhaven 42 te Rotterdam

Studiebelasting

200 uur 

Beoordeling

Na afronding van de opleiding ontvang je een diploma.

Docent

Onze docenten zijn allen specialist in het werkveld

Deelnemers

Maximaal 24 

Investering

€ 3650,-
of 7 maandelijkse termijnen van € 521,43Vragen?

Voor eventuele vragen over deze opleiding kunt u contact opnemen met de programmaleider(s)

Rob Kaasschieter
Rob Kaasschieter
voorlichting@breederode.nl
010 3042340

Breederode Hogeschool

Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
010 - 304 23 40

Wij zijn op werkdagen te bereiken tussen 08.30 en 17.00 uur.
Net als andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan onze site voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van onze website en onze diensten, gaat u akkoord met onze disclaimer en privacyverklaring.
Melding sluiten