Praktijkondersteuner Huisartsenzorg / Praktijkverpleegkundige (POH/PVK) Verkort traject 23 lesdagen

Als POH ondersteun je de huisarts bij de zorg aan patiënten met een chronische aandoening. Deze unieke opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten.

Deze opleiding:
 • Cursisten beoordelen onze POH opleiding gemiddeld met een 8!
 • De grootste POH opleider van Nederland!
Geef je nu op voor één van de informatiebijeenkomsten!
Meer informatie

Direct inschrijven voor deze opleiding:

Rotterdam Startdatum
27 september 2019
Tilburg Startdatum
08 oktober 2019
Apeldoorn Startdatum
30 oktober 2019
Amstelveen Startdatum
05 november 2019

Deel deze pagina

Tip een bekende of vertel de wereld over deze opleiding:

Deze opleiding helpt jou om de huisarts op bekwame wijze te ondersteunen binnen de zorgverlening van de patiënten met chronische aandoeningen. Je organiseert een eigen spreekuur en geeft patiënten voorlichting en educatie.

Onze unieke, praktijkgerichte opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:

 1. Om jouw studiesucces te borgen en te verhogen krijgt iedere cursist een studieloopbaanbegeleider;
 2. Jij mag kosteloos bij ons de geaccrediteerde Basiscursus Insulinetherapie volgen met een erkend certificaat en accreditatiepunten bij V&VN en NVvPO (t.w.v. €695,-);
 3. Jij mag kosteloos bij ons de geaccrediteerde Training Stoppen met Roken volgen met een erkend certificaat en accreditatiepunten bij V&VN, NVvPO & het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken (t.w.v. €265,-);
 4. Je ontvangt bij je diploma een certificaat ‘Motiverende gespreksvoering’;
 5. Na het behalen van de opleiding krijg je accreditatiepunten bij het kwaliteitsregister van V&VN. 
 6. Jij ontvangt een officieel en erkend POH diploma waarmee jij je kunt registeren bij het kwaliteitsregister van NVvPO; 
 7. Wij staan voor actueel onderwijs, wij werken daarom volgens het POH competentieprofiel 2017;
 8. Onze docenten zijn specialisten uit het werkveld, van ervaren kaderhuisartsen tot verpleegkundig specialisten en ervaren POH’s. 

Rustig nalezen?

Laat ons je de studiebrochure POH per mail toesturen met daarin alle informatie over deze opleiding.

Brochure  

Opleiding


Omschrijving van de functie

Als POH ben je werkzaam in de eerstelijnszorg en ondersteun je de huisarts bij de medische zaken en zorg aan patiënten met een chronische aandoening zoals Diabetes Mellitus, CVRM en Astma/COPD. Dit doe je volgens gebruikelijke richtlijnen tijdens een eigen georganiseerd spreekuur waarbij je controles en lichamelijk onderzoek uitvoert. Ook geef je de patiënt voorlichting en educatie, leg je huisbezoeken af en beantwoord je de vragen van de patiënten. Je leert hoe patiënten met (de gevolgen van) hun ziekte kunnen omgaan en bespreekt hoe jij als POH daar ondersteuning in kunt bieden. Jij bent de verbindende schakel tussen verschillende hulpverleners. Maar ook binnen de praktijk speel je een belangrijke rol, je houdt je namelijk ook bezig met het verbeteren van de kwaliteit in de huisartsenpraktijk. In de komende jaren zal er een zeer sterke toename zijn van de zorgvraag binnen de huisartsenpraktijken. Dit wordt mede veroorzaakt door een stijgende trend in de prevalentie van chronische aandoeningen (waaronder Astma en Diabetes Mellitus). De Nederlandse bevolking vergrijst ook. Daardoor zie je veel oudere patiënten met complexe problematiek. De functie van de POH is de afgelopen jaren opnieuw ruim gegroeid. Voor 2006 werd het aantal POH’s geschat op maximaal 3.300. In 2016 werken er naar schatting tussen de 5.900 en 6.700 POH’s. Nivel (2016), Praktijkondersteuners (POH's) in beeld: Aantallen, kenmerken en geografische spreiding in Nederland.

Deze opleiding tot POH bij Breederode Hogeschool helpt jou om de huisarts op bekwame wijze te ondersteunen binnen de zorgverlening van de patiënten met chronische aandoeningen. Hierdoor ontwikkel jij je als vakbekwame zorgprofessional in de huisartsenpraktijk.

Doel van de opleiding

Aan het einde van de opleiding tot POH voldoe je aan alle rollen van het competentieprofiel Praktijkondersteuner 2017 en kun je zelfstandig als vakbekwame zorgprofessional werken binnen de huisartsenpraktijk als POH. Na afloop ontvang je een erkend diploma en beschik je als POH over de juiste kennis en vaardigheden zoals in het competentieprofiel staat beschreven. Zo kun jij als afgestudeerd POH breed worden ingezet in het team van de huisartsenpraktijk.
Na het behalen van je diploma is het mogelijk om je kosteloos in te schrijven voor de Basiscursus Insulinetherapie en de training “Stoppen met Roken”.

Wat kun je verwachten van deze opleiding?

De POH opleiding bij Breederode Hogeschool is gebaseerd op het competentieprofiel Praktijkondersteuner Huisartsenzorg 2017 zoals dit is beschreven in het Rapport POH Transitie van april 2017. Het competentieprofiel POH 2017 is hier te downloaden.

De opleiding telt 23 lesdagen (dit is exclusief toetsing, diplomering, reservedagen en introductie). Je hebt gemiddeld eens per 2 weken les. Per week loop je minimaal 8 uur per week stage in de huisartsenpraktijk en heb je gemiddeld een studiebelasting van 8 tot 12 uur per week (dit is exclusief de lesdagen). De opleiding bestaat uit zowel medisch vakinhoudelijke modules (DM, CVRM, Astma/COPD en Ouderenzorg) als ondersteunende vakinhoudelijke modules (o.a. Communicatie, Kwaliteit in de huisartsenpraktijk, Organisatie van je spreekuur en De gezondheidsbevorderaar). In onze gratis studiebrochure lees je uitgebreide informatie over de diverse modules.
Het volgen van losse modules behoort ook tot de mogelijkheden. Neem contact op met de programmaleider om de mogelijkheden te bespreken.

Let op: de opleiding heeft een ‘nieuwe’ naam. POH/PVK 1-jarig gaat vanaf nu ‘POH/PVK verkort traject’ heten met 23 lesdagen. Voorheen was dit de 1-jarige opleiding tot Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige Huisarts.

Losse modules volgen

Het volgen van losse modules behoort ook tot de mogelijkheden. Wij bieden de volgende modules aan:
- Diabetes Mellitus Type 2
- CVRM
- Astma/COPD
- Ouderenzorg
- Communicatie
- Samenwerken
- Casestudie
- Wetenschap & Onderwijs
- De gezondheidsbevorderaar
- Organiseren van je spreekuur
- Kwaliteit in de huisartsenpraktijk

De kosten voor het volgen van losse modules is afhankelijk van het aantal dagdelen, de opdrachten, de toetsing en de benodigde literatuur. Voor het volgen van de losse modules gelden dezelfde toelatingseisen als voor de POH opleiding. Neem contact op met de programmaleider om de mogelijkheden te bespreken! 

In onze gratis studiebrochure lees je meer over de inhoud van de modules.

Doelgroep en vereiste vooropleiding

Je kunt aan de opleiding deelnemen als je beschikt over:
 • een diploma hbo Verpleegkunde  
 • een A-in service diploma Verpleegkunde en 1 à 2 jaar werkervaring in de functie van verpleegkundige, mits je een hbo-assessment van Breederode Hogeschool met succes hebt afgesloten
 • een diploma mbo Verpleegkunde en 1 à 2 jaar werkervaring in de functie van verpleegkundige, mits je een hbo-assessment van Breederode Hogeschool met succes hebt afgesloten

Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn? Neem dan contact met ons op.

Heb je een A-in service diploma Verpleegkunde, een mbo-diploma niveau 4 Doktersassistente of een mbo-diploma niveau 4 Verpleegkunde en 1 à 2 jaar werkervaring? Dan ben je zonder hbo-assessment toelaatbaar voor het reguliere traject van 30 lesdagen.  

Hoe zit het nu met de POH/PVK/PVH?

Wanneer je de opleiding tot POH/PVK volgt bij Breederode, word je opgeleid volgens het competentieprofiel POH 2017.

Aan het einde van de opleiding voldoe jij aan alle competenties van de POH en ontvang jij een officieel en erkend POH-diploma waarmee jij je kan registeren bij het kwaliteitsregister van NVvPO.

Het diploma bij Breederode heeft twee verschillende diplomaomschrijvingen:

 • Een cursist met een verpleegkundige vooropleiding ontvangt een diploma als “Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH)” met de ondertitel “Praktijkverpleegkundige (PVK)” 
 • Een cursist met een niet verpleegkundige vooropleiding ontvangt een diploma als “Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH)”

Het competentieprofiel POH 2017 kent ook nog de functie van Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH). Er zijn veel vragen over de komst van de Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH'er). Wat is het verschil met de praktijkondersteuner (POH'er)? Waarom zijn beide functies nodig? En kun je ook gewoon POH'er blijven? Klik hier en lees de antwoorden.

POH en de BIG

Ben jij een HBO of MBO verpleegkundige met een BIG registratie? Als jij je diploma tot POH hebt gehaald bij Breederode  Hogeschool en als POH werkzaam bent in de huisartsenpraktijk kan je jouw BIG registratie behouden. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden zoals die in het BIG register staan vermeld. Zie hiervoor: https://www.bigregister.nl/herregistratie/criteria-per-beroep/verpleegkundige en https://www.bigregister.nl/herregistratie/documenten/publicaties/2017/03/03/beoordelingskader-verpleegkundigen

Vereiste stageplek

Deelnemen aan de opleiding vereist een stageplek van minimaal 450 uur. Dit komt neer op ongeveer 8 praktijkleeruren per week in een huisartspraktijk. Deze stageplek wordt door de cursist zelf georganiseerd middels sollicitatie of stage aanvraag. Kun je zelf geen stageplek vinden? Neem dan contact met ons op. Breederode Hogeschool wordt regelmatig benaderd met het aanbod van stageplekken en wie weet kunnen wij je helpen!

Vergoeding stagiair en praktijkbegeleider

Ben je een stagiair in een huisartsenpraktijk of –post? Of begeleid je een stagiair? Dan zijn er verschillende vergoedingen die je kunt aanvragen. Lees meer over alle vergoedingen op de website van www.ssfh.nl.

SectorplanPlus

SectorplanPlus is een subsidieregeling voor werkgevers in de zorg om een extra impuls aan scholing te kunnen geven. SectorplanPlus geniet grote belangstelling van zorgwerkgevers.

Scholing is belangrijk voor medewerkers om nieuwe medewerkers een goede start te bieden en medewerkers die al in dienst zijn zich te kunnen ontwikkelen. De scholingsimpuls van SectorplanPlus investeert in opscholing van medewerkers zodat werkgevers intern doorlopende leerlijnen kunnen aanbieden.

Kijk voor meer informatie op www.sectorplanplus.nl.

Rooster Rotterdam - start 27 september 2019

1. Tijdens het vaststellen van het rooster is rekening gehouden met de schoolvakanties in de regio Midden-Nederland.
2. Onderstaand rooster is onder voorbehoud van wijzigingen.
3. Het aantal lesdagen is 23, maar in onderstaand rooster staan meer lesdagen gepland. Dit is namelijk inclusief toetsing, diplomering, reservedagen en introductie.  

DATUM TIJD
27-sept-19 09.15 - 16.45 uur introductie
11-okt-19 09.15 - 16.45 uur
HERFSTVAKANTIE
1-nov-19 09.15 - 16.45 uur
15-nov-19 09.15 - 16.45 uur
29-nov-19 09.15 - 16.45 uur
13-dec-19 09.15 - 16.45 uur
KERSTVAKANTIE
10-jan-20 09.15 - 16.45 uur
24-jan-20 09.15 - 16.45 uur
7-febr-20 09.15 - 16.45 uur
21-febr-20 09.15 - 16.45 uur
VOORJAARSVAKANTIE
6-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
20-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
3-apr-20 09.15 - 16.45 uur
17-apr-20 09.15 - 16.45 uur
MEIVAKANTIE  
8-mei-20 09.15 - 16.45 uur
15-mei-20 09.15 - 16.45 uur
5-jun-20 09.15 - 16.45 uur
12-jun-20 09.15 - 16.45 uur
26-jun-20 09.15 - 16.45 uur
10-jul-20 09.15 - 16.45 uur
ZOMERVAKANTIE  
4-sept-20 09.15 - 16.45 uur
11-sept-20 09.15 - 16.45 uur
18-sept-20 09.15 - 16.45 uur
2-okt-20 09.15 - 16.45 uur
16-okt-20 09.15 - 16.45 uur
HERFSTVAKANTIE
30-okt-20 09.15 - 16.45 uur
13-nov-20 09.15 - 16.45 uur
27-nov-20 09.15 - 16.45 uur
4-dec-20 09.15 - 16.45 uur
11-dec-20 09.15 - 16.45 uur
18-dec-20 09.15 - 16.45 uur diplomering

Rooster Tilburg - start 8 oktober 2019

1. Tijdens het vaststellen van het rooster is rekening gehouden met de schoolvakanties in de regio Zuid-Nederland.
2. Onderstaand rooster is onder voorbehoud van wijzigingen.
3. Het aantal lesdagen is 23, maar in onderstaand rooster staan meer lesdagen gepland. Dit is namelijk inclusief toetsing, diplomering, reservedagen en introductie.

DATUM TIJD
8-okt-19 13.30 - 21.00 uur introductie
HERFSTVAKANTIE  
29-okt-19 13.30 - 21.00 uur
12-nov-19 13.30 - 21.00 uur
26-nov-19 13.30 - 21.00 uur
10-dec-19 13.30 - 21.00 uur
17-dec-19 13.30 - 21.00 uur
KERSTVAKANTIE  
7-jan-20 13.30 - 21.00 uur
21-jan-20 13.30 - 21.00 uur
4-febr-20 13.30 - 21.00 uur
18-febr-19 13.30 - 21.00 uur
VOORJAARSVAKANTIE  
3-mrt-20 13.30 - 21.00 uur
17-mrt-20 13.30 - 21.00 uur
31-mrt-20 13.30 - 21.00 uur
7-apr-20 13.30 - 21.00 uur
21-apr-20 13.30 - 21.00 uur
MEIVAKANTIE  
12-mei-20 13.30 - 21.00 uur
2-jun-20 13.30 - 21.00 uur
9-jun-20 13.30 - 21.00 uur
23-jun-20 13.30 - 21.00 uur
7-jul-20 13.30 - 21.00 uur
ZOMERVAKANTIE  
25-aug-20 13.30 - 21.00 uur
8-sept-20 13.30 - 21.00 uur
22-sept-20 13.30 - 21.00 uur
6-okt-20 13.30 - 21.00 uur
13-okt-20 13.30 - 21.00 uur
HERFSTVAKANTIE  
27-okt-20 13.30 - 21.00 uur
3-nov-20 13.30 - 21.00 uur
10-nov-20 13.30 - 21.00 uur
24-nov-19 13.30 - 21.00 uur
1-dec-20 13.30 - 21.00 uur
8-dec-20 Tijd volgt nog diplomering

Rooster Apeldoorn - start 30 oktober 2019

1. Tijdens het vaststellen van het rooster is rekening gehouden met de schoolvakanties in de regio Midden-Nederland.
2. Onderstaand rooster is onder voorbehoud van wijzigingen.
3. Het aantal lesdagen is 23, maar in onderstaand rooster staan meer lesdagen gepland. Dit is namelijk inclusief toetsing, diplomering, reservedagen en introductie.

 DATUM TIJD
30-okt-19 09.15 - 16.45 uur introductie
20-nov-19 09.15 - 16.45 uur
11-dec-19 09.15 - 16.45 uur
KERSTVAKANTIE
8-jan-20 09.15 - 16.45 uur
22-jan-20 09.15 - 16.45 uur
5-febr-20 09.15 - 16.45 uur
19-febr-19 09.15 - 16.45 uur
VOORJAARSVAKANTIE
4-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
18-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
1-apr-20 09.15 - 16.45 uur
15-apr-20 09.15 - 16.45 uur
MEIVAKANTIE  
13-mei-20 09.15 - 16.45 uur
27-mei-20 09.15 - 16.45 uur
10-jun-20 09.15 - 16.45 uur
24-jun-20 09.15 - 16.45 uur
8-jul-20 09.15 - 16.45 uur
ZOMERVAKANTIE  
2-sept-20 09.15 - 16.45 uur
16-sept-20 09.15 - 16.45 uur
30-sept-20 09.15 - 16.45 uur
14-okt-20 09.15 - 16.45 uur
HERFSTVAKANTIE
28-okt-20 09.15 - 16.45 uur
4-nov-20 09.15 - 16.45 uur
18-nov-20 09.15 - 16.45 uur
2-dec-20 09.15 - 16.45 uur
16-dec-20 09.15 - 16.45 uur
KERSTVAKANTIE
6-jan-21 09.15 - 16.45 uur
20-jan-21 09.15 - 16.45 uur
3-febr-21 09.15 - 16.45 uur
17-febr-21 09.15 - 16.45 uur
VOORJAARSVAKANTIE
3-mrt-21 09.15 - 16.45 uur
10-mrt-21 13.30 - 21.00 uur diplomering

Rooster Amstelveen - start 5 november 2019

1. Tijdens het vaststellen van het rooster is rekening gehouden met de schoolvakanties in de regio Noord-Nederland.
2. Onderstaand rooster is onder voorbehoud van wijzigingen.
3. Het aantal lesdagen is 23, maar in onderstaand rooster staan meer lesdagen gepland. Dit is namelijk inclusief toetsing, diplomering, reservedagen en introductie.  

DATUM TIJD
5-nov-19 09.15 - 16.45 uur introductie
19-nov-19 09.15 - 16.45 uur
3-dec-19 09.15 - 16.45 uur
17-dec-19 09.15 - 16.45 uur
KERSTVAKANTIE
7-jan-20 09.15 - 16.45 uur
21-jan-20 09.15 - 16.45 uur
4-febr-20 09.15 - 16.45 uur
VOORJAARSVAKANTIE
25-febr-20 09.15 - 16.45 uur
10-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
24-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
7-apr-20 09.15 - 16.45 uur
21-apr-20 09.15 - 16.45 uur
MEIVAKANTIE  
12-mei-20 09.15 - 16.45 uur
26-mei-20 09.15 - 16.45 uur
9-jun-20 09.15 - 16.45 uur
23-jun-20 09.15 - 16.45 uur
ZOMERVAKANTIE
18-aug-20 09.15 - 16.45 uur
1-sept-20 09.15 - 16.45 uur
15-sept-20 09.15 - 16.45 uur
29-sept-20 09.15 - 16.45 uur
6-okt-20 09.15 - 16.45 uur
HERFSTVAKANTIE
20-okt-20 09.15 - 16.45 uur
3-nov-20 09.15 - 16.45 uur
17-nov-20 09.15 - 16.45 uur
1-dec-20 09.15 - 16.45 uur
15-dec-20 09.15 - 16.45 uur
KERSTVAKANTIE
5-jan-21 09.15 - 16.45 uur
19-jan-21 09.15 - 16.45 uur
2-febr-21 09.15 - 16.45 uur
9-febr-21 09.15 - 16.45 uur
16-febr-21 13.30 - 21.00 uur diplomering

Betaling en Fiscus

Betaling:
€ 5250,- (Dit bedrag is incl. examengeld en excl. literatuurkosten ca. € 200,-)
of 10 maandelijkse termijnen van € 525,-

Inclusief:
- Basiscursus Insulinetherapie (t.w.v. 695,-) kosteloos
- Training “Stoppen met roken” (t.w.v. 265,-) kosteloos

Particulier:
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Zakelijk:
Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren. Heeft u liever maatwerk voor uw bedrijf? Breederode bied de opleiding tot PVK/POH ook aan als een incompany traject. Neemt contact op met de programmaleider om de mogelijkheden te bespreken.
Praktisch


Data en omvang

Rotterdam start 27 september 2019 (Lesdag op vrijdag)
Tilburg start 8 oktober 2019 (Lesdag op dinsdag)
Apeldoorn start 30 oktober 2019 (Lesdag op woensdag)
Amstelveen start 5 november 2019 (Lesdag op dinsdag)

Omvang van 23 lesdagen, start voorjaar en najaar

Tijd

Gemiddeld eens per 2 weken les op vaste dag van 09.15 uur - 16.45 uur

Leslocatie

Amstelveen: Wijkcentrum De Bolder, Groenhof 140,
1186 EX Amstelveen
Rotterdam: Wijnhaven 42, 3011 WS, Rotterdam
Apeldoorn: Beatrijsgaarde 1, 7329 BK, Apeldoorn
Tilburg: Wijkcentrum Nieuwe Stede, Capucijnenstraat 156, 5025 LK Tilburg

Studiebelasting

Per week minimaal 8 praktijkleeruren in de huisartspraktijk en een gemiddelde studiebelasting van 8 tot 12 uur per week (dit is exclusief de lesdagen)

Beoordeling

Na afronding ontvang je een officeel en erkend POH diploma waarmee jij je kunt registeren bij het kwaliteitsregister van de NVvPO. Ben je geregistreerd bij het kwaliteitsregister van V&VN? Dan ontvang je ook 150 accreditatiepunten.  

Docent

Onze docenten zijn allen specialist in het werkveld

Deelnemers

Maximaal 24 deelnemers. Tevens incompany traject mogelijk

Heb je liever maatwerk voor je bedrijf? Breederode biedt de opleiding tot POH ook aan als een incompany traject. Neem contact op met de programmaleider om de mogelijkheden te bespreken.

Investering

€ 5250,- (excl. literatuurkosten)
of 10 maandelijkse termijnen van € 525,-

Inclusief:
Basiscursus Insulinetherapie (t.w.v. 695,-) kosteloos
Training “Stoppen met roken” (t.w.v. 225,-) kosteloosVragen?

Voor eventuele vragen over deze opleiding kunt u contact opnemen met de programmaleider(s)

Marina Vinken
Marina Vinken
voorlichting@breederode.nl
010 3042340

Breederode Hogeschool

Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
010 - 304 23 40

Wij zijn op werkdagen te bereiken tussen 08.30 en 17.00 uur.
Net als andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan onze site voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van onze website en onze diensten, gaat u akkoord met onze disclaimer en privacyverklaring.
Melding sluiten