Training Motiverende Gespreksvoering (Motivational Interviewing)

Een training waarin u de gewenste attitude, noodzakelijke kennis en vaardigheden ontwikkelt om patiënten/cliënten te ondersteunen bij hun motivatie tot verandering.

Deel deze pagina

Tip een bekende of vertel de wereld over deze opleiding:

In de begeleiding van patiënten/cliënten, zijn veel van de interventies van de hulpverlener gericht op het veranderen van (gewoonte) gedrag bij patiënten/cliënten. Vaak weten hulpverleners wel wat de ander zou moeten veranderen, maar niet hoe zij de ander zover kunnen krijgen. Veel goede adviezen worden geformuleerd en gegeven en toch niet opgevolgd en van de patiënt wordt dan gezegd dat hij niet therapietrouw is of weerstand heeft. Dit komt omdat hulpverleners niet of nauwelijks aandacht besteden aan de motivatie om te veranderen.

Het is belangrijk dat de hulpverlener een attitude ontwikkelt waarin hij/zij het zijn/haar professionele verantwoordelijkheid acht om niet alleen mensen een goed advies te geven, maar ook te ondersteunen in de motivatie om dit advies op te volgen.

In deze succesvolle training ontwikkelt u de gewenste attitude en de noodzakelijke kennis en vaardigheden om patiënten/cliënten te ondersteunen bij hun motivatie tot verandering van gedrag (of gewoonte), bij het maken van een veranderplan en bij het volhouden en borgen van die verandering.


Opleiding


Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die met patiënten werkt; artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, logopedisten, etc.

Inhoud

In deze training komen de volgende thema’s aan de orde:

  • Open vragen stellen, reflectief luisteren, bevestigen en samenvatten (ORBS-vaardigheden)
  • Nauwkeurige empathie, belangeloze warmte, ondersteunen van de autonomie en compassie
  • Onpartijdig ambivalentie onderzoeken
  • Discrepantie ontwikkelen (gedragskloof aanscherpen)
  • De positieve intentie van weerstand
  • De reparatiereflex van de hulpverlener
  • Engageren, focussen, ontlokken en plannen
  • Het onderscheid tussen verandertaal en behoudtaal
  • Het maken van een veranderplan in de geest van MG
  • Oplossingsgericht coachen (van probleem naar doel)

Opleidingsvorm

Tijdens deze training zult u op een actieve wijze met uw leerproces bezig zijn. Na een korte uitleg krijgt u de gelegenheid om volop te oefenen. Er is veel ruimte voor de inbreng van eigen vragen en casuïstiek. Omdat de groep uit maximaal 12 personen bestaat, kunt u veel feedback krijgen op uw leerproces.

Docent

Willie Kouwenhoven werkt sinds jaren met groepen binnen onderwijs en trainingssettings. Haar stijl van trainen is interactief en enthousiasmerend; Willie gaat uit van een actieve deelname van deelnemers in denken en doen. Tijdens trainingen werkt Willie met aandacht voor de invloed van generaties, gender en culturele achtergronden. 

Vereiste vooropleiding/werkplek

We gaan ervan uit dat u de basisvaardigheden van communicatie (luisteren - doorvragen - samenvatten) voldoende beheerst.

Betaling en Fiscus

Betaling:
Bij opleidingen met een investering boven de € 1100,- is bij Breederode Hogeschool betaling in termijnen mogelijk.

Particulier:
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Heeft u een WW-uitkering en bent u 50 jaar of ouder, dan komt u wellicht in aanmerking voor een scholingsvoucher (max. € 1000,-) van het UWV.

Zakelijk:
Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren.

Levenlanglerenkrediet

Voor het bekostigen van een opleiding kan iedereen tot 55 jaar gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website van DUO bij Levenlanglerenkrediet.Praktisch


Data en omvang

Rotterdam 5 en 11 september 2019

Omvang 1,5 dagTijd

Dag 1: 14.15 - 21.00 uur
Dag 2: 18.00 - 21.00 uur

Beoordeling

Accreditatiepunten
V&VN: 14 punten
KNGF: 14 punten
KABIZ: 16 punten
ADAP: 16 punten
Registerplein: 16 punten

Docent

Willie Kouwenhoven 

Deelnemers

Maximaal 12 deelnemers

Investering

€ 375,- per persoon (incl. broodmaaltijd op dag 1)Vragen?

Voor eventuele vragen over deze opleiding kunt u contact opnemen met de programmaleider(s)

Irma van der Velden
Irma van der Velden
voorlichting@breederode.nl
010 3042340

Breederode Hogeschool

Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
010 - 304 23 40

Wij zijn op werkdagen te bereiken tussen 08.30 en 17.00 uur.
Net als andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan onze site voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van onze website en onze diensten, gaat u akkoord met onze disclaimer en privacyverklaring.
Melding sluiten