Beweegprogramma Diabetes mellitus type 2

De cursus beweegprogramma DM type 2 maakt de fysiotherapeut dé beweegspecialist die mensen met overgewicht en diabetes mellitus type 2 kan begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Deel deze pagina

Tip een bekende of vertel de wereld over deze opleiding:

De cursus beweegprogramma DM type 2 is een vervolg op de basiscursus beweegprogramma. Diabetes type 2 is een veel voorkomende aandoening die voorkomt bij alle leeftijden maar vooral wordt geassocieerd met een ongezonde leefstijl. Een verantwoord voedingspatroon, fysieke activiteit, niet roken en een gezond lichaamsgewicht zijn onafhankelijke factoren die de kans op de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 verkleinen. Ook is er solide wetenschappelijke evidentie dat een gezonde leefstijl de ontwikkeling van overgewicht tot diabetes mellitus type 2 en de met diabetes mellitus type 2 geassocieerde complicaties beperkt. Zelfs beginnende diabetes mellitus type 2 is omkeerbaar door een gezonde leefstijl. De FT is dé beweegspecialist die mensen met overgewicht en diabetes mellitus type 2 kan begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Binnen deze cursus komen de pathofysiologie van overgewicht, obesitas en diabetes mellitus type 2 aan bod. Daarnaast wordt aandacht besteed aan inspanningsfysiologische factoren specifiek voor deze gemêleerde doelgroep ten einde een verantwoord effectief trainingsprogramma te kunnen opstellen. Verder is er aandacht voor de rol van een verantwoord voedingspatroon bij deze doelgroep. 

Onze andere doelgroepcursussen zijn:

Basiscursus Beweegprogramma's 

Beweegprogramma COPD Deel I

Beweegprogramma COPD Deel II

Beweegprogramma Hartrevalidatie inclusief hartfalen

Beweegprogramma Artrose

Beweegprogramma Oncologie


Opleiding


Opzet van de cursus

De cursus bestaat uit een deel zelfstudie en twee cursusdagen. Na inschrijving en betaling van de cursus ontvangt u een onderwijsmap met verschillende wetenschappelijke artikelen. Er wordt u aangeraden om deze artikelen aandachtig door te lezen voor aanvang van de cursus.

Op de eerste cursusdag wordt aandacht besteed aan de epidemiologie en pathofysiologie van overgewicht en diabetes mellitus type 2. Ook wordt op de eerste cursusdag aandacht besteed aan de rol van een gezonde leefstijl bij de preventie, ontwikkeling en behandeling van overgewicht en diabetes mellitus type 2. Op de tweede cursusdag gaan we eerst in op de voor diabetes mellitus type 2 specifieke inspanningsfysiologische factoren teneinde een veilig en effectief trainingsprogramma te kunnen ontwikkelen.

Vervolgens wordt aan de hand van vier patiëntprofielen/casussen de reeds ontwikkelde kennis en vaardigheden toegepast.

 


Inhoud

Na deze cursus heeft u kennis van:

  • Wat diabetes is (pathofysiologie, complicaties op korte en lange termijn, medicatie)
  • Verschillende vormen van diabetes mellitus
  • De invloed  van verschillende leefstijlfactoren, zoals fysieke activiteit en verantwoorde voeding op de preventie, ontwikkeling en behandeling van diabetes
  • Wat de risico’s zijn bij sporten met diabetes
  • Het inzetten van diabetes-specifieke meetinstrumenten
  • Het opstellen van een doelgericht, planmatig, progressief diabetesgericht behandelplan
  • Het kunnen lezen en interpreteren van (inspanningsfysiologische, hematologische, hemodynamische) laboratoriumwaarden

Vereiste vooropleiding / Werkplek

Deze cursus is bedoeld voor fysiotherapeuten. Voor het volgen van de vervolgcursus beweegprogramma diabetes mellitus type 2, dient u eerst de basiscursus te hebben afgerond. 

Docenten

Rypke Postma is algemeen (sport)fysiotherapeut/manueel therapeut en voormalig lid van de themagroep sport en bewegen van de Diabetesvereniging Nederland.
Rypke is ervaringsdeskundige en heeft ruime ervaring in het voorlichten, begeleiden, trainen en behandelen van cliënten met diabetes mellitus type 2.

Tjieu Maas is (sport)diëtist, fysiotherapeut (niet praktiserend) en inspanningsfysioloog en werkt als docent fysiologie, sportvoeding en leefstijl aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast heeft hij ruime ervaring in het begeleiden van cliënten met welvaartsziekten.

 

Betaling en Fiscus

Betaling:
Bij opleidingen met een investering boven de € 1100,- is bij Breederode Hogeschool betaling in termijnen mogelijk.

Particulier:
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Heeft u een WW-uitkering en bent u 50 jaar of ouder, dan komt u wellicht in aanmerking voor een scholingsvoucher (max. € 1000,-) van het UWV.

Zakelijk:
Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren.
Praktisch


Data en omvang

Rotterdam 29 en 30 november 2019
Roermond 13 en 14 december 2019

Omvang 2 dagen

Tijd

Van 09.30 - 16.30 uur

Leslocatie

Rotterdam: Wijnhaven 42, 3011 WS Rotterdam
Roermond: Kasteeltje Hattem, Maastrichterweg 25, 6041 NZ Roermond 

Studiebelasting

16 uur

Beoordeling

Na afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Accreditatie:
14 punten bij KNGF

Docent

Rypke Postma en Tjieu Maas

Deelnemers

Maximaal 24

Investering

€ 495,-  inclusief koffie/thee/lunchVragen?

Voor eventuele vragen over deze opleiding kunt u contact opnemen met de programmaleider(s)

Suzanne van Ballegooijen
Suzanne van Ballegooijen
voorlichting@breederode.nl
010-3042340

Breederode Hogeschool

Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
010 - 304 23 40

Wij zijn op werkdagen te bereiken tussen 08.30 en 17.00 uur.
Net als andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan onze site voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van onze website en onze diensten, gaat u akkoord met onze disclaimer en privacyverklaring.
Melding sluiten