Praktijkmanager Eerstelijnszorg

Tijdens de opleiding leer je praktisch en met verstand van zaken een eerstelijns zorginstelling organiseren. Deze opleiding is een must voor iedere praktijk- of locatiemanager.

Deel deze pagina

Tip een bekende of vertel de wereld over deze opleiding:

Deze opleiding helpt jou om als professional een eerstelijnszorginstelling goed te organiseren. Je ontwikkelt je tot een adviseur, communicator en organisator die een eerstelijnszorginstelling uitstekend organiseert en faciliteert.

Onze unieke opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:
1. Na afronding ontvang je een diploma (niveau NLQF-6), dat erkend wordt door meerdere zorgverzekeraars; 
2. Na het volgen van de opleiding kan de zorginstelling in aanmerking komen bij de verzekeraar voor vergoeding van de inzet van de praktijkmanager;
3. Wij staan voor actueel onderwijs, wij werken daarom volgens het meest recente competentieprofiel Praktijkmanager  van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement (NVvPM);
4. Tijdens de opleiding zijn er 3 intervisiebijeenkomsten gebaseerd op de nieuw verworven kennis en praktijkervaring;
5. Tijdens de eindopdracht krijg je intensieve persoonlijke begeleiding;
6. Onze docenten zijn specialisten uit het werkveld.

 


Opleiding


Omschrijving van het beroep

Als praktijkmanager geef jij dagelijks leiding aan een eerstelijns zorginstelling zoals een huisartsengroep, huisartsenpost of een paramedische instelling. Je weet hoe belangrijk thema’s als coachend leidinggeven, financiële administratie, en ketenzorg zijn. Je hebt hier dagelijks mee te maken. Het is jouw doel om de zorgverlener te ontzorgen, de praktijk te organiseren, continu te verbeteren en je collega’s te laten excelleren. Jij maakt het verschil tussen een gemiddelde en een goed gewaardeerde en georganiseerde eerstelijnszorginstelling. Je doet dit door middel van het toepassen van praktische en handzame kennis die je hebt opgedaan tijdens de opleiding praktijkmanagement.

Breederode Hogeschool is hbo en post-hbo specialist op het gebied van zorg en welzijn. Sinds 2014 leiden wij professionals op specifiek voor de zorg en welzijn. Praktische kennis, gegeven door professionals uit het veld, geven jou de juiste competenties voor een optimale beroepsuitoefening.

 

Doel van de opleiding

Tijdens de opleiding praktijkmanagement word je toegerust om als professional een eerstelijnszorginstelling goed te organiseren. Je ontwikkelt je tot een adviseur, communicator en organisator die een eerstelijnszorginstelling uitstekend organiseert en faciliteert. Ook innovatie en samenwerking kennen een belangrijke positie binnen de opleiding. De opleiding volgt het meest recente competentieprofiel van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement (NVvPM).

Inhoud en programma

De opleiding behandelt alle relevante thema’s voor jou als praktijk- of locatiemanager en is opgebouwd uit 10 modules:

1. Organisatie van de eerstelijnszorg; een introductie
Hoe zit het zorgstelsel in elkaar, welke stakeholders spelen een grote rol en wat zijn kenmerken van de eerstelijns zorg? Deze en andere vragen worden behandeld binnen deze module. Na het volgen van deze module ken je alle ins en outs van het speelveld binnen de eerstelijnszorg.

2. Financiering, administratie en zorginkoop
Declareren, liquiditeit en administratieve processen organiseren, het zijn slechts enkele thema’s binnen deze module. Een goed georganiseerde praktijk heeft haar financiën op orde, is inzichtelijk georganiseerd en efficiënt ingericht.

3. Coachend leidinggeven
Het maximale uit je team halen, mensen stimuleren tot meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dit met als doel dat jouw werkplek een leuke, efficiënte, collegiale en stimulerende omgeving is voor jou en je collega’s.

4. Kwaliteitsmanagement en procesoptimalisatie
Deze module geeft jou handvatten om de praktijk continu te verbeteren. Je leert werken met de beleidscyclus zodat je structurele en continue verbeteringen kunt organiseren. Binnen procesmanagement worden de uitgangspunten behandeld waarbij je efficiënt en effectief leert organiseren.

5. Projectmanagement
Binnen de zorg wordt steeds meer projectmatig gewerkt, met als doel om met een multidisciplinair team een uitdaging goed te organiseren. Na het volgen van deze module ben jij in staat om je rol en verantwoordelijkheid als lid van een projectteam, of zelfs als projectleider goed in te vullen.

6. ICT en kantoorvoering
Een goed georganiseerde werkvloer met alle randvoorwaarden op orde is een must voor een goed draaiende praktijk of instelling. Binnen deze module leer je de basisbeginselen van een goed georganiseerd kantoor. Specifiek is er aandacht voor ICT, zodat je weet hoe je een praktijk verbetert en organiseert.

7. Verandermanagement
Het zorglandschap verandert continu, innovaties volgen elkaar snel op; hoe anticipeer jij hierop? Binnen deze module leer je hoe je veranderingen effectief binnen je praktijk of instelling implementeert. Duurzaamheid en effectiviteit zijn hierbij van groot belang. Jij weet na het volgen van deze module hoe jij je team hierin begeleidt.

8. Ketenzorg en samenwerking in de wijk
Anderhalvelijnsconsulten, samenwerking met andere disciplines en geïntegreerde zorg aanbieden, het zijn slechts enkele thema’s die de relevantie van goed georganiseerde ketenzorg en samenwerking benadrukken. Deze module geeft jou inzicht in efficiënte samenwerking en ketenzorg en hoe jij dit organiseert en faciliteert.

9. Ondernemerschap in de zorg
Kansen en bedreigingen, innovaties en veranderingen; hoe zorg je ervoor dat je met een ondernemende insteek je praktijk of instelling organiseert en daarbij ook nog eens een duidelijke koers aanhoudt? Deze module geeft je inzicht in ondernemerschap en ondernemend zijn binnen de zorg.

10. Personeel en organisatie
Wat komt er bij kijken om het personeelsbeleid goed te organiseren? Hoe richt je een goede beoordelingscyclus in, en hoe ga je om met onverwachte situaties zoals ziekte en verzuim. Uiteraard zijn werving en selectie ook onderdeel van deze module.

Tijdens de opleiding zijn er ook 3 intervisiebijeenkomsten gebaseerd op je nieuw verworven kennis en praktijkervaring. De opleiding wordt afgesloten met een geïntegreerde opdracht waarbij de thema’s van de verschillende modules terug komen.

Doelgroep en vooropleiding

Deze opleiding is uitstekend geschikt voor:

- Praktijkmanagers Huisarts
- Praktijkmanager Eerstelijnszorginstelling 
  (zoals verloskundigenpraktijk, apotheek, zorggroepen, tandartspraktijk)
- HAGRO managers
- Locatiemanagers Huisartsenposten
- Managers paramedische praktijken
- Praktijkondersteuner Huisarts (POH) met ambitie
- Doktersassistente met ambitie 
  (mits het hbo-assessment met succes is afgesloten) 

De gewenste vooropleiding is minimaal hbo-niveau. Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn? Neem dan contact met ons op om te kijken of je in aanmerking komt voor het afleggen van een hbo-assessment. 

Er is op dit moment geen uniform beleid ten aanzien van de contractvoorwaarden voor Praktijkmanagement bij de verschillende zorgverzekeraars. Kijk voor de actuele voorwaarden in het inkoopbeleid van uw (preferente) zorgverzekeraar of neem contact op met uw zorginkoper.

Rotterdam - start 8 november 2019

De opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg bestaat uit 10 lesdagen. De lesdagen zijn van 09.15 uur tot 16.45 uur. De modules worden verspreid aangeboden over meerdere lesdagen. Buiten de reguliere lesdagen zijn er 3 intervisiebijeenkomsten van een dagdeel. 

Tijdens het vaststellen van het rooster is rekening gehouden met schoolvakanties in de regio midden Nederland. De intervisiebijeenkomsten vinden tussentijds plaats. 

DATUM TIJD
8-nov-19 09.15-12.45 uur introductie
15-nov-19 09.15 - 16.45 uur
29-nov-19 09.15 - 16.45 uur
13-dec-19 09.15 - 16.45 uur
KERSTVAKANTIE
10-jan-20 09.15 - 16.45 uur
24-jan-20 09.15 - 16.45 uur
7-febr-20 09.15 - 16.45 uur reserve
21-febr-19 09.15 - 16.45 uur
VOORJAARSVAKANTIE
6-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
20-mrt-20 09.15 - 16.45 uur
3-apr-20 09.15 - 16.45 uur
17-apr-20 09.15 - 16.45 uur
MEIVAKANTIE  
8-mei-20 09.15 - 16.45 uur
29-mei-20 09.15 - 16.45 uur
12-jun-20 09.15 - 16.45 uur
26-jun-20 09.15 - 16.45 uur reserve
10-jul-20 09.15 - 16.45 uur diplomering

Betaling en Fiscus

Prijs van de opleiding is € 3950, - (excl. literatuur kosten), of 4 maandelijkse termijnen van € 987,50

Particulier: voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

Zakelijk: bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren.

 
Praktisch


Data en omvang

Rotterdam start 8 november 2019 (Lesdag op vrijdag)

Omvang 10 lesdagen in 8 maanden (+3 intervisiebijeenkomsten)

Tijd

Gemiddeld eens per 2 weken les van 09.15 uur - 16.45 uur

Leslocatie

Wijnhaven 42 te Rotterdam

Studiebelasting

De studiebelasting per module is 20 uur waarvan 8 contacturen. Voor de 3 intervisiebijeenkomsten zijn 24 studiebelastingsuren toegekend waarvan 12 contacturen. De eindopdracht heeft een studiebelasting van 60 uur. Hierin zijn 8 contacturen voorzien. Dit brengt de totale studiebelasting op 284 uur voor de gehele opleiding.

Beoordeling

Na afronding ontvang je een diploma (niveau NLQF-6), dat erkend wordt door meerdere zorgverzekeraars.

Docent

De modules worden gedoceerd en begeleid door verschillende docenten. Allen zijn specialist in het werkveld.

Deelnemers

Maximaal 24 deelnemers.

Tevens Incompany traject mogelijk.
Neem hiervoor contact op met de programmaleider.

 

Investering

€ 3950, - (excl. literatuur kosten) of 4 maandelijkse termijnen van € 987,50Vragen?

Voor eventuele vragen over deze opleiding kunt u contact opnemen met de programmaleider(s)

Marina Vinken
Marina Vinken
voorlichting@breederode.nl
010 3042340

Breederode Hogeschool

Wijnhaven 42
3011 WS
Rotterdam
010 - 304 23 40
Net als andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan onze site voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van onze website en onze diensten, gaat u akkoord met onze disclaimer en privacyverklaring.
Melding sluiten