Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB)

Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) is een nieuw beroep in arbodienstverlening. Wil jij de bedrijfsarts ondersteunen op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid?

 • Te volgen in: Rotterdam/Utrecht.

Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) is een nieuw beroep in arbodienstverlening. Wil jij de bedrijfsarts ondersteunen op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid? En tevens vanuit je eigen expertise hieraan een bijdrage leveren? Doe dan deze eenjarige opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts.

 • Opleiding
  • Wat je leert

   Ondersteuning bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid
   De eenjarige opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts is op hbo-niveau. Hij is ontworpen en vormgegeven door Breederode Hogeschool in samenwerking met de NSPOH. Ook de NVAB is nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van het 'functie- en competentieprofiel POB' voor deze opleiding.   

   Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts NSPOH

   De opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts sluit aan op maatschappelijke ontwikkelingen. Immers, de focus van gezond werken ligt steeds meer op preventie, conform de nieuwe Arbowet. Daardoor is er steeds meer capaciteit nodig om bedrijfsartsen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid te ondersteunen en faciliteren. Als praktijkondersteuner bedrijfsarts werk je vanuit taakdelegatie. De bedrijfsarts kan zich daardoor meer richten op zijn/haar kerntaken. Vanuit jouw eigen expertise lever je een zelfstandige bijdrage aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, het vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking.

   Er bestaan zeer uiteenlopende beelden en verwachtingen over taakdelegatie door de bedrijfsarts. De verschillende partijen in de praktijk hebben er soms moeite mee om deze vorm van samenwerken goed te regelen. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft daarom een standpunt gepubliceerd wat dit gemakkelijker maakt en het Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid (SZW) heeft dit standpunt verwerkt in een SZW-Werkwijzer Taakdelegatie. Dit is een handreiking voor de toepassing van taakdelegatie door de bedrijfsarts in de praktijk van arbeid gerelateerde zorg. 

   In deze Werkwijzer Taakdelegatie onderschrijft het ministerie het standpunt dat het vaststellen van de bekwaamheid van de functionaris centraal staat. Het hebben van een BIG-registratie is hierbij niet leidend. Voor het deelnemen aan de opleiding is derhalve alleen een hbo-niveau nodig.  

   Download hier de Werkwijzer Taakdelegatie, de Folder Taakdelegatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg voor werkgeversen de Folder Taakdelegatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers

   De opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts bestaat uit 20 lesdagen. De opzet en structuur van de POB opleiding is ontleend aan de opleiding Praktijkondersteuner huisarts (POH). De inhoud van de opleiding is nadrukkelijk bedrijfsgeneeskundig. Het programma volgt de dagelijkse praktijk van de POB. Het begin van de opleiding kent de meeste onderwijsdagen, daarna volgt een periode waarin het praktijkleren centraal staat.

   Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s.

   Na afloop van deze eenjarige opleiding:

   • kun je de bedrijfsarts ondersteunen en faciliteren op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid.
   • kun je vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage leveren aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de werkende bevolking.

  • Studiebelasting

   De studiebelasting per bijeenkomst is +/- 10 uur waarvan 7 contacturen. De opdrachten in het tweede deel hebben samen een studiebelasting van +/- 20 uur. In het tweede deel van de opleiding gaat men de praktijk in, minimaal één dag per week gedurende vier maanden. De studiebelasting is afhankelijk van in hoeverre men al dan niet bij een arbodienstverlener werkzaam is. 

  • Beoordeling

   Na afronding van de opleiding ontvang je een diploma. 

   Kwaliteitsregister POB
   Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s. Hiervoor kun je contact opnemen met de beroepsvereniging NVPOB via bestuur@nvpob.nl. 

  • Onze docenten

   Het onderwijs wordt verzorgd door deskundigen uit het werkveld. 
  • SectorplanPlus

   SectorplanPlus is een subsidieregeling voor werkgevers in de zorg om een extra impuls aan scholing te kunnen geven. SectorplanPlus geniet grote belangstelling van zorgwerkgevers.

   Scholing is belangrijk voor medewerkers om nieuwe medewerkers een goede start te bieden en medewerkers die al in dienst zijn zich te kunnen ontwikkelen. De scholingsimpuls van SectorplanPlus investeert in opscholing van medewerkers zodat werkgevers intern doorlopende leerlijnen kunnen aanbieden.

   Kijk voor meer informatie op www.sectorplanplus.nl.

  • Incompanytraject

   Heb je liever maatwerk voor je bedrijf? Breederode Hogeschool biedt deze scholing ook aan als incompanytraject. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Toelating
  • Vereiste vooropleiding/werkplek

   Je krijgt coaching van een daarvoor opgeleide praktijkbegeleider. Dit zijn geregistreerde bedrijfsartsen.

   Kun je het hbo-niveau niet met een diploma aantonen? Dan kunnen wij besluiten om een assessment af te nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.

    

 • Praktisch
  • Inschrijven

   Je kunt je inschrijven via de website. Wij nemen na het verwerken van de aanmelding contact met je op om de verdere inschrijfprocedure te voltooien.

   Inschrijven kan ook via de website van de NSPOH.

   Heb je liever maatwerk? Breederode biedt deze opleiding ook aan als een incompany traject. Neem hiervoor contact met ons op. 

  • Data en omvang

   Startdatum 2 maart 2020
   Opleidingsdagen afwisselend in Rotterdam en Utrecht

   Omvang 20 dagen, lesdagen om de week 

   Heb je liever maatwerk? Breederode biedt deze opleiding ook aan als een incompany traject. Neem hiervoor contact met ons op. 

  • Tijd

   9.30 - 16.15 uur
  • Leslocatie

   NSPOH
   Churchilllaan 11, 10e etage
   3527 GV UTRECHT

   Breederode Hogeschool
   Wijnhaven 42
   3011 WS Rotterdam
  • Investering

   € 6300,00 
   Of 8 maandelijkse termijnen van € 787,50  
  • Betaling en fiscus

   Particulier
   Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

   Zakelijk
   Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren. 

    

  • Vragen?

   Voor eventuele vragen over deze opleiding kunt u contact opnemen met de programmaleider(s)

   Rob Kaasschieter
   Rob Kaasschieter
   voorlichting@breederode.nl
   010 3042340
 • Te volgen in: Rotterdam/Utrecht.

Schrijf je vandaag nog in voor deze opleiding!

Inschrijven
Net als andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan onze site voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van onze website en onze diensten, gaat u akkoord met onze disclaimer en privacyverklaring.
Melding sluiten