Behandeling van stotterende kinderen (vanaf 6-12 jaar) via de directe stottermodificatiebenadering Kinder dürfen stottern (Schul-KIDS).
KIDS is een concept voor de directe behandeling van stotterende kinderen van 2 tot 12 jaar. In de cursus wordt aandacht besteed aan de directe behandeling van stotterende kinderen in de basisschoolleeftijd van 6 tot en met 12 jaar (Schul-KIDS). De afkorting staat voor Kinder dürfen Stottern, oftewel kinderen mogen stotteren.
Deze in Duitsland ontwikkelde aanpak zorgt ervoor dat kinderen ervaren dat zij met stotteren competente, zelfverzekerde sprekers zijn. Schul-KIDS past met deze aanpak binnen de benadering van Van Riper voor volwassenen en Dell voor schoolgaande kinderen.
Schul-KIDS heeft als doel het voorkomen en/of het afbouwen van niet-functionele copingstrategieën (secundaire stottergedragingen) vanuit de boodschap ‘Het is oké om te stotteren, stotteren mag’. Het stotteren wordt toegelaten, zowel door de kinderen zelf als door de omgeving van de kinderen.
Het uiteindelijke doel is vloeiend spreken, met als tussenstap stottermodificatie. Wanneer vloeiend spreken als uiteindelijk doel niet realistisch blijkt, bereikt de logopedie-stottertherapie in ieder geval dat het kind ontspannen stottert zonder negatieve emoties, attitudes en reacties.
Daarnaast zullen het kind en zijn familie op een meer open manier en met meer vertrouwen omgaan met stotteren.
Als gevolg van het niveau van ontwikkeling en het leven van schoolkinderen wordt de focus bij schoolgaande kinderen - met inbegrip van het milieu – gericht op het werk met het kind zelf. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de therapie, de voortdurende betrokkenheid van de ouders.
Algemene onderwerpen
Hoofddoelstelling:
De cursist is na de cursus geïnspireerd om de aanpak Schul-KIDS te gebruiken in de eigen praktijksetting en heeft concrete handvatten om onderbouwd/klinisch beredeneerd met deze aanpak te werken met kinderen die stotteren en hun ouders.
Subdoelstellingen:
De cursist heeft informatie over de ontwikkeling en achtergrond van de aanpak (Schul-)KIDS: theoretisch denkkader, doelen, uitgangspunten, assessment en structuur van de aanpak.
De cursist heeft concrete handvatten in handen om onderbouwd/klinisch beredeneerd met deze aanpak te werken met kinderen die stotteren en hun ouders.
De cursist werkt met de evidence-based richtlijn ‘Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen’ en handelt volgens de aanbevelingen voor kinderen vanaf 6 jaar.
De cursist handelt volgens evidence-based practice (EBP) en baseert zijn/haar handelen op wetenschappelijk gefundeerde informatie over stotteren.
De studiebelasting voor de twee bijeenkomsten bedraagt in totaal 19 uur studiebelasting. Dit is opgebouwd uit 16 uur contacttijd (8 uur per bijeenkomst) en 3 uur voorbereidingstijd (waarvan één uur per bijeenkomst).
De cursus is geschikt voor logopedisten en logopedisten-stottertherapeuten met geruime ervaring in onderzoek naar en behandeling van stotteren bij kinderen en hun ouders en/of de cursus Mini-KIDS reeds hebben gevolgd. Kennis van de ontwikkeling van stotterende kinderen van 2-6 jaar is vereiste om deel te kunnen nemen aan deze cursus. Deze twee bijeenkomsten worden gebruikt om specifiek in te gaan op het theoretisch denkkader, doelen, uitgangspunten bij kinderen van 6-12 jaar, bijbehorend assessment en structuur van de aanpak Schul-KIDS. Er is veel gelegenheid voor oefenen en discussie.
Particulier
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider.
Schrijf je vandaag nog in voor deze scholing!
Inschrijven