Leer alles over de vormen van dementie, het signaleren van bijzonderheden in gedrag en het ondersteunen van de cliënt en familie tijdens het demente proces.
Als verzorgde heb je een belangrijke rol in je werk in het begeleiden, ondersteunen en verzorgen van mensen. In de huidige tijd neemt de groep cliënten die de diagnose dementie krijgen enorm toe., hierbij nemen ook de complexiteit ook toe en merken we dat we met steeds meer verschillende ziektebeelden te maken krijgen en gedragsproblematieken.
Om te zorgen dat jij als verzorgende de juiste kennis en handvatten hebt om deze cliënten en familie op een professionele manier te begeleiden en te ondersteunen, hebben we deze bijscholing ontwikkeld
In de verschillende modules, waarbij alle fasen van het ziekteproces van dementie, voorbijkomen leer je op een praktische manier, hoe jij je werkzaamheden beter kunt afstemmen en je goed weet wat te doen in situaties die soms lastig zijn of waarbij de client moeilijk gedrag vertoont
Ook het begeleiden en ondersteunen van familie en mantelzorgers, hoort bij de dagelijkse taken ook hierin ga je je verder ontwikkelen.
Naast het begeleiden van de cliënt en zijn familie is het ook belangrijk goed samen te werken met andere disciplines, gericht op begeleiding. In de bijscholing is er ook aandacht in het methodisch werken en het palliatief en klinisch redeneren.
Doel van de bijscholing dat de verzorgende meer kennis heeft van alle fasen van dementie, gericht kan observeren en signaleren van veranderd gedrag en weet om te gaan met de specifieke problematieken en vragen die het begeleiden, ondersteunen en verzorgen van cliënten met dementie kan geven.
De basis van deze bijscholing het kwalificatiedossier verzorgende de daarin beschreven competenties de basis zijn geweest, om deze verder uit te werken in het totale proces van het begeleiden en ondersteunen van cliënten met dementie en hun familie en mantelzorgers.
Kennis en vaardigheden
De verzorgende beschikt over beroeps- en branchespecifieke kennis en vaardigheden om passende zorg en ondersteuning te bieden aan de psychogeriatrische zorgvrager en kan vaardigheden toepassen zoals het toepassen van begeleidingsmethodieken. Door de combinatie van kennis en vaardigheden, en het gebruiken en combineren van standaardprocedures en -methoden is ze in staat de zorgvrager en naastbetrokkenen te ondersteunen bij het realiseren van een optimaal niveau van autonomie en kwaliteit van leven zoals de zorgvrager die ervaart of wenst. De verzorgende- werkt in gemiddeld complexe zorgsituaties, veelal voorspelbare, niet levensbedreigende situaties. Zij krijgt ook te maken met levensbedreigende situaties, spanningen, tegengestelde belangen en veranderingen in de zorgsituatie. In het geval van veranderingen in de situatie van de zorgvrager, handelt de verzorgende volgens procedures en maakt een inschatting van de mogelijke gevolgen en risico's van deze veranderingen en schakelt ze zo nodig een collega of leidinggevende in.
De volgende modules worden behandeld.
Module | Begeleid een zorgvrager en onderken de gezondheidstoestand op psychosociaal gebied
Module | Begeleiden bij dagelijkse activiteiten en biedt begeleiding in de woonsituatie
Module | begeleiden van naasten en mantelzorgers
Module | reageert op onvoorziene en crisissituaties
Module | werkt verbinden samen met naastbetrokkenen en andere zorgverleners
Deze opleiding is op mbo-3 niveau. Je kunt deelnemen aan deze bijscholing als je beschikt over:
Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn? Neem dan contact met ons op.
Vereiste werkplek
Deelnemen aan de opleiding vereist een stageplek of werkplek van minimaal 8 praktijkleeruren per week.
De stageplek wordt door de cursist zelf georganiseerd middels sollicitatie of stageaanvraag. Kun je zelf geen stageplek vinden? Neem dan contact met ons op. Breederode Hogeschool wordt regelmatig benaderd met het aanbod van stageplekken en wie weet kunnen wij je helpen!
Rotterdam | start 10 oktober 2023
Doorgaans heb je les op dinsdag. Het volledige rooster ontvang je tegelijk met de uitnodiging voor introductie, ongeveer een maand voor de start van de opleiding.
Omvang 6 dagen (incl introductie bijeenkomst bij start van de opleiding.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.