Specialiseer je verder als POH-Ouderen, wijkverpleegkundige of casemanager dementie om ouderen beter te kunnen ondersteunen.
Als POH-Ouderen lever je protocoloverstijgende, proactieve en samenhangende zorg en ondersteuning aan thuiswonende kwetsbare ouderen en hun mantelzorger(s). Tijdens de opleiding leer je hoe je deze doelgroep persoonsgerichte zorg kunt leveren waarbij de wensen en behoeftes van de oudere centraal staan.
Een POH-Ouderen is de verbinder tussen de huisarts en andere hulpverleners in het sociaal domein. Je draagt bij aan de juiste zorg op de juiste plek en streeft ernaar om zo mogelijk crisisopname te voorkomen. Jouw rol als zorgcoördinator vraagt om domeinoverstijgend inzicht.
Daarnaast wordt er ook op educatief gebied iets van je verwacht: je stimuleert doktersassistentes, wijkverpleging, de apotheek en fysiotherapeuten om hun signaleringsfunctie op te pakken. Als POH- Ouderen ben je niet alleen een aanspreekpunt wanneer er vermoeden is van multidomein problematiek bij een kwetsbare oudere, maar ben je ook de initiator van dit proces. De huisarts is medisch eindverantwoordelijk.
Deze modulaire opleiding biedt verdieping op het gebied van hoog-complexe ouderenzorg voor POH’s die de basismodule Ouderenzorg hebben behaald, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie, gerontologie- en geriatrieverpleegkundigen.
Alle modules uit deze opleiding zijn ook los te volgen. Bij succesvolle afsluiting van een module ontvang je een certificaat. Rond je de volledige opleiding plus je eindopdracht af? Dan ontvang je het diploma POH-Ouderen.
Inschaling op NLQF niveau 6 is aangevraagd. Dat betekent dat je deel kunt nemen als je als je werkt als POH, wijkverpleegkundige of casemanager dementie en beschikt over een hbo bachelordiploma of bijvoorbeeld een diploma POH op NLQF niveau 6. Heb jij een diploma op niveau 5 of een diploma POH zonder NLQF aanduiding? Dan is een assessment op niveau 6 nodig.
De opleiding is gebaseerd op het competentieprofiel POH-Ouderen 2021 en het competentieprofiel PVH 2018. Accreditatie is aangevraagd bij V&VN en NVvPO.
De opleiding POH-O bestaat uit 8 modules, verdeeld over 18 bijeenkomsten. De modules zijn:
Breederode Hogeschool biedt kleinschalig, laagdrempelig, actueel en kwaliteitsgericht onderwijs. Hierin staat de beroepspraktijk centraal. Wij staan voor case based learning: studenten nemen casussen uit hun eigen praktijk mee naar de opleiding en ook docenten brengen casuïstiek in uit het eigen werkveld. Zo creëren we een contextrijke, waardevolle leeromgeving.
Na afronding ontvang je een diploma (waardering op NLQF-niveau 6 is in aanvraag).
Accreditatie:
Je kunt deelnemen aan de opleiding POH-Ouderen als je beschikt over:
Je kunt ook deelnemen met de volgende werkervaring:
*Heb je geen diploma op hbo-niveau, dan is een hbo-assessment vereist.
Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn? Neem dan contact met ons op.
Elke student heeft een eigen praktijkbegeleider in de beroepspraktijk. De praktijkbegeleider is een ervaren POH-Ouderen of huisarts. Om te kunnen starten met de opleiding POH-Ouderen moet je een stageplek/werkplek hebben van minimaal 8 praktijkleeruren per week in de functie van praktijkondersteuner ouderen.
De stageplek regel je zelf. Kun je geen stageplek vinden? Neem dan contact met ons op. Breederode Hogeschool wordt regelmatig benaderd met het aanbod van stageplekken en wie weet kunnen wij je helpen!
De opleiding POH-Ouderen omvat 18 dagdelen, verspreid over 6 maanden. Starten kan op de volgende data en locaties:
14 december 2023 – locatie Amstelveen – lesdag donderdag
5 februari 2024 – locatie Tilburg – lesdag maandag
12 maart 2024 – locatie Rotterdam – lesdag dinsdag
15 mei 2024 – locatie Apeldoorn – lesdag woensdag
Je ontvangt het rooster ongeveer een maand voor de start van de opleiding.
Doorgaans vindt er een keer in de twee weken een bijeenkomst plaats. In verband met de vakanties willen we je verzoeken - totdat het rooster bekend is - wekelijks op de vaste lesdag beschikbaar te zijn.
Wijnhaven 36
3011 WS Rotterdam
Bovenkerkerweg 81
1187 XC Amstelveen
Doctor Deelenlaan 5
5042 AD Tilburg
Vlijtseweg 114
7317 AG Apeldoorn
€ 2.499,- (inclusief literatuur)
Wil je meer weten over het STAP-budget? Kijk dan bij STAP-budget.
Wil je weten van welke overige regelingen jij als student gebruik kunt maken? Kijk dan bij Subsidieregelingen studenten.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.