Dit mbo-certificaat is verbonden aan beroepsgerichte onderdelen van de kwalificatie Helpende Zorg en Welzijn.
Binnen zes maanden word je door een ervaren docent opgeleid tot de medewerker die kan ondersteunen bij wonen en welbevinden en ontvang je bij succesvolle afronding het erkende mbo-certificaat “Ondersteunen bij wonen en welbevinden”.
Je leert onder andere hoe je een ruimte gezellig inricht, hoe je deze netjes houdt en schoonmaakt en welke hygiëneregels je daarbij in acht moet nemen. Je leert hoe je zorgvragers en andere betrokkenen in een gastvrij ontvangt en hoe je eenvoudige praktische problemen kunt oplossen. Natuurlijk wordt er ook veel aandacht besteed aan de veiligheid, protocollen en richtlijnen en waar je aan moet denken als je een ruimte inricht. We besteden uiteraard ook aandacht aan communicatie, het assisteren bij sociale en recreatieve activiteiten en leer je hoe je moet rapporteren.
Je krijgt praktijkopdrachten die aansluiten op je werk/stage zodat je hetgeen je tijdens de bijeenkomsten hebt geleerd, gelijk in de praktijk kunt oefenen en toepassen. Zo sluiten theorie en praktijk naadloos op elkaar aan.
De opleiding bestaat uit een combinatie van 8 fysieke bijeenkomsten van 3 uur, 7 online bijeenkomsten van 2 uur en 7 praktijkdagen van 3 uur. Om goed te kunnen oefenen en aan je praktijkopdrachten te werken, is het belangrijk dat je minimaal 16 uur per week werkzaam bent in de praktijk. De doorlooptijd van de opleiding is maximaal 6 maanden.
Je sluit de opleiding af met praktijkexamens. Na succesvolle afronding ontvang je het erkende mbo certificaat Ondersteunen bij wonen en welbevinden.
Als je besluit om door te leren tot Helpende Zorg en Welzijn, kun je voor deze opleiding vrijstellingen krijgen voor de werkprocessen die horen bij dit mbo-certificaat.Na afloop van de scholing heb je kennis van:
Het mbo-certificaat Ondersteunen bij wonen en welbevinden is onderdeel van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2.
Je kunt starten met de scholing als je beschikt over:
De opleiding is geschikt voor volwassen starters, zij- instromers en werkenden of vrijwilligers in de intramurale zorg die zonder startkwalificatie die graag verder willen werken en leren in de zorg, maar die geen direct zorggerelateerde taken zoals wassen en aankleden willen uitvoeren.
Vereiste werkplekHouten datum volgt
Omvang 15 bijeenkomsten en 7 praktijkdagen
€ 1550,- (incl. koffie/thee)
Kosten leermiddelen: €50,-
De facturatie wordt uitgevoerd door onze opleidingspartner OPPstap. De kosten worden meestal volledig via de werkgever vergoed. Meer informatie.
Wil je meer weten over het STAP-budget? Kijk dan bij STAP-budget.
Wil je weten van welke overige regelingen jij als student gebruik kunt maken? Kijk dan bij Subsidieregelingen studenten.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.