Deze opleiding wordt aangeboden en uitgevoerd door onze mbo-opleidingspartner OPPstap Zorg en Welzijn.
Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Ontvangen en aannemen van inkomende meldingen; je bent in staat om binnenkomende meldingen van hulpvragen te beoordelen op ernst van de situatie en de melding op de juiste wijze te prioriteren.
- Uitvraagtechnieken; je leert om met de juiste uitvraagtechnieken de juiste informatie van de melder te krijgen voor een adequate hulpverlening.
- Uitgeven en alarmering van een melding; je kunt op de juiste wijze eenheden en functionarissen alarmeren voor de juiste afhandeling van een incident.
- Ondersteunen tijdens een inzet; je kunt de inzet op juiste wijze ondersteunen en faciliteren, onder andere door het waarschuwen en alarmeren van ondersteunende diensten.
- Informatievoorziening; je kunt hoofd- en bijzaken scheiden en relevante informatie delen met de eenheden en functionarissen in het veld en op de meldkamer.
- Feedback; je leert wat feedback is, zowel positieve als negatieve feedback, en hoe hiermee om te gaan.
- Radio- en telefoonprocedures; je kunt op de juiste wijze de radioprocedures onderscheiden en toepassen in de praktijk. Je krijgt ook telefoonprocedures aangeleerd. Hierdoor kun je op juiste manier communiceren met melders of collega’s in het veld.
- Gegevens verzamelen en vastleggen; de centralist is in staat om de juiste gegevens, bijvoorbeeld van een incident te verzamelen en weet deze vast te leggen in een gedigitaliseerd systeem.
De duur van de opleiding is afhankelijk van het startniveau van de deelnemers.