Tijdens deze opleiding leer je hoe je thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers optimaal ondersteunt.
Praktijkervaringen met casemanagement bij ouderen met dementie bewijzen dat extra zorgcoördinatie niet alleen bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven van de oudere met dementie, maar ook worden mantelzorgers een stuk meer ondersteund. Hierdoor wordt de Mantelzorg ondersteund in de ondersteuningsvraag en kunnen cliënten mogelijk langer in hun vertrouwde omgeving veilig blijven wonen. Vanuit de meest recent ontwikkelde methodieken en ontwikkelingen binnen dementie zorg van de casemanager dementie heeft Breederode haar opleiding ontwikkeld, zodat deze naadloos aansluit op de competenties van de hbo-verpleegkundigen en sociaal werkers.
Als uitgangspunt voor de opleiding gebruiken we naast het expertiseprofiel Casemanager Dementie van Sociaal Werk Zorg (2018) en het expertise profiel dementie verpleegkundige van de V&VN (2017) en ook de nieuwste zorgstandaard Dementie (2020).
Het herzieningstraject van deze zorgstandaard uit 2013 is begeleid vanuit het programma Dementiezorg voor Elkaar, in opdracht van het Ministerie van VWS en het Deltaplan Dementie. Dit is tot stand gekomen dankzij de intensieve samenwerking tussen meer dan twintig nationale organisaties van cliënten, mantelzorgers, beroepsgroepen, zorgaanbieders, dementienetwerken en verzekeraars. Uitgangspunt is dat de zorg op de juiste plek, op het juiste moment, door de juiste persoon, doelmatig en in goede samenhang wordt verleend. De twaalf beschreven kwaliteitsindicatoren worden behandeld in de opleiding met als uitgangspunt dat moderne netwerkzorg transparant moet zijn in haar toegevoegde waarde voor de personen met dementie en mantelzorgers.
Als casemanager dementie biedt je mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleiding. Je beschikt over een gereedschapskist met gepaste interventies. Je zorgt dat je voldoende informatie hebt om een zorgdiagnose te stellen, doelen voor hulpverlening te bepalen en deze doelen daarna te vertalen in een zorg- en behandelplan. Dit plan beslaat het medische, psychologische en sociale domein. Hoe mensen met dementie zich voelen, wordt immers niet alleen door de aandoening veroorzaakt.
Ook de mate waarin ze met de veroorzaakte veranderingen kunnen omgaan en hoe de dementie sociale relaties verandert, speelt mee. Het progressieve verloop van de ziekte en het daarin toenemende verlies van eigen regelvermogen, vergt van jou als casemanager dementie een sterke focus op kwaliteit van leven en zaken die nog wél kunnen, bovenop een meer medische oriëntatie op objectieve gezondheid. Daarom kijk je naar alle relevante leefdomeinen en mogelijke voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn, behandeling en zorg. Je ziet erop toe dat de geplande zorg uitgevoerd wordt, monitort de resultaten en evalueert de zorg.
Volg je Casemanagement Dementie bij Breederode Hogeschool, dan volg je een competentiegerichte opleiding. Je combineert theoretische kennis met het verwerven van vaardigheden, attitudes, motivatie en persoonskenmerken die van belang zijn voor het bereiken van jouw resultaat. Hierdoor leer je nieuwe competenties hanteren en bestaande competenties te actualiseren.
Door gebruik te maken van actuele, praktijkgerichte opdrachten sluit de studie naadloos aan op de praktijk. De overstap naar de praktijk, het toepassen van de competenties, gebeurt via praktijkopdrachten op je werkplek of stageplek. De opleiding biedt je een actief leerproces met leermomenten in de praktijk.
Het curriculum is opgebouwd aan de hand van de CanMeds. Deze zijn beschreven aan de hand van het expertiseprofiel Casemanager Dementie van Sociaal Werk Zorg (2018), het expertise profiel dementie verpleegkundige van de V&VN (2017) en de nieuwste zorgstandaard Dementie (2020). Tevens is er een persoonlijk ontwikkelingsgerichte leerlijn in de opleiding, waarbij je afstudeert met een casestudy.
In de opleiding Casemanagement Dementie ontwikkel je je competenties aan de hand van de volgende modules:
Na afronding van de opleiding ontvang je een diploma.
Deze opleiding is geaccrediteerd voor:
Onze docenten zijn allen specialist in het werkveld.
SectorplanPlus is een subsidieregeling voor werkgevers Zorg & Welzijn om een extra impuls aan scholing te kunnen geven. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden www.sectorplanplus.nl.
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je in het bezit bent van een:
Heb je een afgeronde opleiding mbo-v met daarbij 5 jaar relevante werkervaring in de dementiezorg/ouderenzorg? Dan kun je deelnemen aan de opleiding Aandachtsvelder Dementie.
Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn?
Stuur dan je cv en een korte motivatie naar info@breederode.nl. We kunnen dan aan de hand van jouw werkervaring en vooropleiding bepalen of je aan de opleiding kunt deelnemen.
Tijdens de opleiding ben je werkzaam als inhoudelijk casemanager bij mensen met dementie of in de gelegenheid stage te lopen als casemanager voor minimaal 16 uur per week.
Gemiddeld heb je één keer per vier weken les. Heb je les op locatie, dan is donderdag je lesdag. Volg je de Online variant, dan is dit de vrijdag. Het definitieve rooster ontvang je een maand voor de start van je opleiding. In het rooster is rekening gehouden met de schoolvakanties van de regio waar je les hebt.
Omvang 10 bijeenkomsten in 1 jaar
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.