Dicht het hiaat naar BN2020 en bekwaam je in Verpleegkundig Leiderschap, Evidence Based Practice, Klinisch Redeneren en Innoveren & Implementeren in het kader van kwaliteit in de zorg.
Ervaar je als hbo-verpleegkundige ook een hiaat in je kennis en vaardigheden op de volgende items: verpleegkundig leiderschap, evidence based practice, klinisch redeneren en innoveren & implementeren in het kader van kwaliteit van zorg? Met dit 8-daagse ontwikkeltraject zorg je ervoor dat jouw kennis weer up-to-date is!
Vanaf 2016 worden hbo-verpleegkundigen opgeleid op NLQF niveau 6 (V&VN; BN2020). Dit is een wezenlijke aanpassing t.o.v. de “oude” hbo-v opleiding. Hbo-verpleegkundigen worden steeds meer gezien als sleutelspelers in het complexere speelveld van de gezondheidszorg. Het gaat om zorgvragers met veelal multimorbiditeit, waarvoor goede ketenzorg en multidisciplinaire samenwerking noodzakelijk zijn. Tevens worden burgers en potentiële zorgvragers steeds mondiger en stellen kwalitatief hoge eisen aan de behandelmogelijkheden, communicatie, afstemming en informatievoorziening. Uiteraard is er ook een grote groep zorgvragers die juist minder mondig is en daarin andere begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Hierdoor zal de vraag naar flexibele professionele zorg stijgen en zijn er in het zorgaanbod verschillende ontwikkelingen te onderscheiden.
Waar verpleegkundigen voorheen gericht waren op het overnemen van taken van de zorgvrager en daarbij uitgaan van wat de zorgvrager niet meer kon, is de trend om zorgvragers te stimuleren, motiveren en begeleiden bij het verbeteren van het zelfmanagement. Dit vraagt om een verschuiving van het invullen van taken: er dient uitgegaan te worden van wat zorgvragers wel kunnen in plaats van wat zorgvragers niet kunnen. Een andere ontwikkeling die steeds zichtbaarder wordt, is toenemende complexiteit van zorg door toenemende multimorbiditeit en instabiele situaties (snel veranderend) in de gezondheids- en welzijnstoestand van de zorgvrager. Op het sociaal-culturele vlak is de beschikbaarheid en ondersteuning van mantelzorgers een belangrijke ontwikkeling. Ook wordt de inzet van ICT steeds prominenter in de zorg, waardoor langer dan voorheen de regie van het eigen leven met beperkingen en/of ziekte in eigen hand gehouden kan worden, waardoor kwaliteit en veiligheid van zorg verbeteren.
Deze ontwikkelingen vragen om goed verpleegkundig leiderschap (a) en daarmee om verpleegkundigen die hun eigen handelen en dat van teamgenoten kritisch kunnen beoordelen door te toetsen aan wetenschappelijke (internationale) onderzoeksresultaten en standaarden, evidence based practice (b). Van verpleegkundig leiders wordt gevraagd om op juiste wijze klinisch te redeneren (c) volgens verpleegkundige classificatiesystemen met oog voor zelfmanagement en ICT-hulpmiddelen. De verpleegkundig leider deelt kennis en meet en innoveert en implementeert in het kader van kwaliteit van zorg (d).
Download hier de Domeinfolder Verpleegkunde met daarin alle informatie over onze verpleegkunde-scholingen.
Download de folderDe opleiding is vormgegeven vanuit modules welke onderdeel zijn van onze opleiding HBO-V (NLQF 6) en bestaat uit:
In een journalclub leer je antwoord geven op een praktijkgericht probleem. Dit antwoord haal je vanuit wetenschappelijke (inter)nationale literatuur. Je leert de resultaten van het onderzoeksproces op juiste wijze te beschrijven in de vorm van een Critical Appraisel of a Topic (CAT).
Deze module wordt getoetst aan de hand van een beroepsproduct: een CAT.
In deze module ga je aan de slag met de theorie en vaardigheden rondom het klinisch redeneren binnen het verpleegkundig proces. Er wordt ingegaan op het klinisch redeneren volgens het stappenplan van Bakker, NANDA-NOC-NIC en OMAHA. Binnen de module wordt gebruik gemaakt van eigen casuïstiek zodat de theorie direct toepasbaar is in de eigen verpleegkundige praktijk. Er zal in deze module specifiek aandacht worden besteed aan (ICT-)hulpmiddelen om de zelfzorg van de zorgvrager te bevorderen.
Deze module wordt getoetst aan de hand van een beroepsproduct: een verpleegplan volgens NANDA-NOC-NIC of OMAHA.
In deze afsluitende module krijg je de theorie en vaardigheden aangereikt rondom het initiëren van vernieuwingen en het invoeren daarvan op planmatige wijze. Voor een praktijkgericht probleem wordt er in de vak- en wetenschappelijke literatuur een oplossing gezocht en gevonden. Op planmatige wijze wordt er nagedacht over het invoeren van die vernieuwing. Op basis van uitgevoerde analyses op de doelgroep, de vernieuwing, de setting en de context wordt er een onderbouwde keuze gemaakt voor in te zetten strategieën. Voor deze aanpak wordt er gebruik gemaakt van het format implementatieplan van ZonMW.
Deze module wordt getoetst aan de hand van een beroepsproduct: een implementatieplan. Deze opdracht kan in een subgroep worden uitgevoerd met maximaal 3 cursisten. Aan de hand van individuele reflectieverslagen over het opstellen van het implementatieplan, zal de cursist onder andere in beeld brengen wat de individuele bijdrage is geweest bij het uitvoeren van de opdracht.
De beroepsproducten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat zij eerst in de praktijk zijn beoordeeld. Hiervoor worden voor de praktijk heldere beoordelingscriteria genoemd.
Onze docenten zijn allen specialist in het werkveld.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.