Je organiseert je een eigen spreekuur en geeft vrouwen advies en begeleiding bij klachten gedurende de levensfase van de overgang.
Als overgangsconsulent ben je werkzaam in een zelfstandige praktijk, in een praktijk van een huisarts of gezondheidscentrum, bij een arbodienst of binnen een menopauzepoli.
Onze unieke, praktijkgerichte opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:
Na afronding van de opleiding ontvang je een erkend diploma van Breederode Hogeschool en beschik je als overgangsconsulent over de juiste kennis en vaardigheden zoals in het competentieprofiel staat beschreven en kun je zelfstandig als vakbekwame zorgprofessional werken.
Binnen de praktijk van de huisartsen, arboartsen en fysiotherapeuten, melden zich regelmatig vrouwen met klachten, die uiteindelijk veroorzaakt blijken door de overgang. Vaak zijn vrouwen zich hiervan niet bewust en duurt het langere tijd (en ziekteverzuim) voordat zij de juiste voorlichting, begeleiding en behandeling hiervoor vinden. De overgangsconsulent speelt hierbij een cruciale rol.
Alle vrouwen komen in de overgang door het fysiologische proces van veroudering, maar soms is er sprake van onderliggende ziekten (gynaecologisch of oncologisch) waardoor dit proces vervroegd of verstoord in gang wordt gezet. Ook komen sommige vrouwen al op veel jongere leeftijd in de overgang.
Sommigen klachten wijzen heel duidelijk naar de overgang (de z.g. opvliegers) maar veel klachten doen dit veel minder (bijv. vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen). Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat vrouwen hier dusdanig veel hinder van ondervinden, dat dit zelfs kan leiden tot langdurige uitval of verzuim van het werk. Immers, door daling van de vrouwelijke hormonen kan er een verhoogd risico ontstaan op andere ziekten (bijv. hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus of osteoporose).
Het uitvragen en analyseren van het klachtenpatroon vraagt dan ook een specifieke deskundigheid. Daarom wordt vaak doorverwezen naar een overgangsconsulent. De overgangsconsulent is specifiek opgeleid in alle aspecten van de overgang en mogelijkheden van behandelingen hierin. Zij kijkt uitgebreid naar de problematiek en geeft behandel- en leefstijladviezen, begeleiding en voorlichting bij (vervroegde) overgang.
De opleiding tot overgangsconsulent bij Breederode Hogeschool helpt jou om op juiste wijze ondersteuning te bieden aan vrouwen met overgangsklachten. Hierdoor ontwikkel jij je tot vakbekwame zorgprofessional in een eigen praktijk, huisartsenpraktijk, arbospreekuur, menopauzepoli of als tweede praktijk bij de verloskunde.
Wil je meer weten over het beroep? Luister dan de podcast Het werk van een overgangsconsulent waarin overgangsconsulent Martine den Hoedt jou alles vertelt over het vak.
De opleiding is gebaseerd op de CanMeds-rollen en telt 25 bijeenkomsten (dit is exclusief toetsing, diplomering en introductie). Het curriculum bestaat uit 10 modules. Je hebt gemiddeld eens per 2 à 3 weken les, uitgezonderd de schoolvakantieweken.
De modules:
1. Hormonen en cyclus van de vrouw
Deze module gaat over de werking van hormonen in het algemeen en specifiek de werking van hormonen bij de vrouw. Er wordt verder ingezoomd op de verschuiving van hormonen in de vruchtbare periode naar de periode van de post-menopauze. Tevens wordt besproken welke gevolgen dit heeft voor de vrouw en welk klachtenpatroon dit kan geven.
2. Gezondheid van vrouwen in de overgang
Doordat hormonen veel lichaamsprocessen aansturen zou de gezondheid van de vrouw kunnen veranderen bij het verminderen van de productie van hormonen. Hierdoor kan de vrouw gezondheidsrisico’s lopen op het gebied van de botopbouw, het hart en de bloedvaten, het ontstaan van Diabetes Mellitus of vormen van kanker.
3. Verstoorde of vervroegde overgang
Bij de meeste vrouwen verloopt de overgang volgens het normale proces, maar er kunnen ziekten zijn die de normale cyclus van de vrouw kunnen verstoren of de overgang kunnen vervroegen. Ook behandelingen of operaties (bijv. bij kanker) kunnen de overgang doen versnellen of zelfs abrupt doen ontstaan. Het is belangrijk dat de overgangsconsulent dit kan herkennen en tijdig kan verwijzen naar de arts.
4. Reguliere en complementaire behandelmethoden
Zowel een normale als abnormale overgang kunnen klachten geven. Deze klachten kunnen behandeld worden met medicatie, maar ook met complementaire behandelwijzen (voeding , yoga, acupunctuur e.a.) kunnen verlichting geven. Ook de risico’s ten aanzien van verdere gezondheidsklachten vragen om een behandeling. Hier heeft de overgangsconsulent een adviserende, voorlichtende of verwijzende rol in. Dit is maatwerk per cliënt.
5. Coaching van de vrouw in de overgang
Overgangsklachten doen zich voor in zowel het fysieke, psychische als sociale domein. Vrouwen kunnen grote problemen hierbij ervaren en soms langdurig uit het arbeidsproces zijn. De overgangsconsulent moet beschikken over voldoende communicatieve vaardigheden om de juiste problematiek te achterhalen en om de vrouw te kunnen begeleiden naar een volgende levensfase.
6. Preventie en zelfmanagement
Omdat de vrouw door haar dalende hormoonproductie gezondheidsrisico’s loopt moet zij hierin goed worden voorgelicht. Zij leert om haar eigen gezondheid zo goed mogelijk te onderhouden met de juiste levensstijl (zelfmanagement). Soms is hierbij een gedragsverandering nodig. De overgangsconsulent kan hier een motiverende of adviserende rol spelen.
7. Praktijkvoering en ondernemerschap
De overgangsconsulent kan een zelfstandige praktijk voeren of een samenwerkende praktijk bij een huisarts, arboarts, of menopauzepoli. Soms kan een overgangsspreekuur gecombineerd worden met een reeds aanwezige praktijk bij de fysiotherapie of naast een praktijk voor verloskunde. Naast vakinhoudelijke kennis moet de overgangsconsulent dus ook beschikken over kennis van beleidsmatige zaken binnen een organisatie of het ondernemen in een eigen bedrijf.
8. Bewaken van kwaliteit in de praktijk
Als overgangsconsulent ben je zelf verantwoordelijk voor het uitgevoerde spreekuur en het beleid daar omheen. Dit moet van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de laatste nieuwe inzichten in de hulpverlening. Dit vraagt van de overgangsconsulent om na te denken over het eigen functioneren, het gebruik van kwaliteitssystemen en het zoeken naar antwoorden in wetenschappelijke literatuur.
9. Methodiek en systematiek
De overgangsconsulent werkt volgens een vaste methodiek en systematiek om haar werk zo professioneel mogelijk uit te voeren. Zij laat zich hierbij leiden door vaste richtlijnen en standaarden en zij moet van hieruit kunnen analyseren en beredeneren welke problemen zij ziet en welke oplossingen hiervoor wenselijk zijn.
10. Studievordering en begeleiding
Bij competentiegericht leren gaat het niet alleen om het verwerven van kennis, maar ook om het toepassen van deze kennis met het juiste gedrag daarbij. Competentiegericht leren is dus onlosmakelijk verbonden met de uitvoering van de praktijk. Vanuit deze module leer je hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen, o.a. door te reflecteren op je ervaringen en ook door te bepalen welke gedrag je moet ontwikkelen en door het maken van praktijkopdrachten. De coach zal je hierbij helpen en uiteraard wordt een volledige inzet van jezelf verwacht.
Je hebt gemiddeld een studiebelasting van 4 tot 8 uur per week (dit is exclusief de bijeenkomsten). De opleiding bestaat uit zowel medisch vakinhoudelijke modules als ondersteunende vakinhoudelijke modules (o.a. communicatietraining, kwaliteit in de praktijk, organisatie van de praktijk en preventie van gezondheid).
Alle docenten zijn vakbekwaam en vaak werkzaam met vrouwen in de overgang.
Zij verzorgen hoorcolleges (HC) en veel colleges zijn interactief van aard. Door middel van vragen zal de docent de kennis bij jullie over brengen (IC).
Wij verwachten een actieve leerhouding en deelname aan redeneren, discussie, casuïstiekbespreking en het geven van feedback en peerreview (PR). Wij verwachten eigen initiatief in het uitvoeren van werkgroep opdrachten en presentaties.
Omdat de opleiding competentiegericht is, maak je aan de hand van een aantal (praktijk)opdrachten gedurende het gehele studiejaar, een portfolio. De studiebegeleider en de stagebegeleider geven je hier tussentijds feedback op. Dit portfolio is je leidraad bij het voeren van je assessmentgesprek aan het einde van de opleiding.
Voor de opleiding Overgangsconsulent, heb je geen actieve BIG-registratie nodig.
Je hebt wel een actieve BIG-registratie als overgangsconsulente nodig als je:
Ben je geregistreerd bij het kwaliteitsregister van V&VN? Dan ontvang je accreditatiepunten. Ben jij een hbo- of mbo-verpleegkundige met een actieve BIG-registratie, dan kun je je registratie behouden met minimaal 8 uur patiëntgebonden werk per week binnen je beroep. De uren die je maakt binnen je spreekuur als overgangsconsulent mag je ook tot deze uren rekenen.
Indien je de BIG-registratie hebt als verloskundige of fysiotherapeut en je wil deze registratie behouden, dan moet je conform de richtlijnen van deze beroepsgroepen werkzaam blijven binnen dit beroep naast de praktijk van overgangsconsulent.
SectorplanPlus is een subsidieregeling voor werkgevers in de zorg om een extra impuls aan scholing te kunnen geven. SectorplanPlus geniet grote belangstelling van zorgwerkgevers.
Scholing is belangrijk voor medewerkers om nieuwe medewerkers een goede start te bieden en medewerkers die al in dienst zijn zich te kunnen ontwikkelen. De scholingsimpuls van SectorplanPlus investeert in opscholing van medewerkers zodat werkgevers intern doorlopende leerlijnen kunnen aanbieden.
Kijk voor meer informatie op www.sectorplanplus.nl.
Relevante basiskennis van anatomie en fysiologie is een pré.
Deelnemen aan de opleiding vereist een stageplek van 6 maanden in de praktijk met een spreekuur voor vrouwen in de overgang. Tijdens deze stage dien je 5 menopauzeconsulten bij te wonen en 5 consulten zelfstandig uit te voeren. Tijdens de stage maak je praktijkopdrachten voor het portfolio. Hierover ontvang je feedback van de stagebegeleider en coach.
Indien de eigen praktijk voldoende is toegerust om je bij deze specifieke doelgroep te begeleiden, dan kun je daar de stage volgen. De stagebegeleider zal bereid moeten zijn om 3 keer een begeleidingsgesprek te voeren, een proeve van bekwaamheid af te nemen in de praktijk en een aantal gemaakte opdrachten van feedback te voorzien. Tevens zal iemand vanuit de stageplek worden uitgenodigd om deel te nemen aan het assessmentgesprek aan het einde van de opleiding. Indien de werkplek niet aan bovenstaande eisen kan voldoen, kun je stage lopen bij de beroepsvereniging VVOC en het assessment door hen laten uitvoeren. De stage en het assessment worden dan door hen georganiseerd en uitgevoerd. Hieraan zijn kosten verbonden.
Theoriegedeelte:
€ 5.750,- (excl. literatuurkosten)
of 10 maandelijkse termijnen van € 575,-
Stageplek en kosten voor begeleiding in de praktijk:
Er is een intensieve samenwerking tussen de opleiding en de Vereniging voor Overgangsconsulenten (VVOC). Gedurende de opleiding loopt de student ook stage in de praktijk van een overgangconsulent. Deze stageplekken worden georganiseerd door de VVOC inclusief de begeleiding in de praktijk. Hiervoor wordt door de VVOC € 700,- apart aan de student gefactureerd. Gedurende de stage mag de student aanwezig zijn bij diverse consulten en tot slot dient de student zelfstandig minimaal vijf consulenten te verzorgen onder begeleiding van de begeleider in de praktijk.
Wil je meer weten over het STAP-budget? Kijk dan bij STAP-budget.
Wil je weten van welke overige regelingen jij als student gebruik kunt maken? Kijk dan bij Subsidieregelingen studenten.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.