Tijdens de masterclass ‘Oplossingsgericht begeleiden' leer je hoe op een resultaatgerichte manier snel en prettig verandering bij de patiënt tot stand gebracht kan worden.
Tijdens de masterclass ‘Oplossingsgericht begeleiden´ leer je hoe op een resultaat gerichte manier snel en prettig verandering bij de patiënt tot stand gebracht kan worden. De verpleegkundige helpt de patiënt via vragen om doelen te formuleren in termen van concrete positieve gewenste resultaten.
De oplossingsgerichte aanpak werd circa 25 jaar geleden ontwikkeld in de psychotherapie en wordt ook wel Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie (KOT) genoemd.
Praten over problemen is beslist geen taboe bij oplossingsgericht werken, maar de hulpverlener zoekt niet naar oorzaken van problemen en probeert evenmin een diagnose op te stellen. In plaats daarvan helpt de hulpverlener de patiënt via vragen om doelen te formuleren in termen van concrete positieve gewenste resultaten. De hulpverlener werkt niet-directief en hanteert een houding van niet-weten. Dit wil zeggen dat hij het uitgangspunt hanteert dat het perspectief van de patiënt leidend is en blijft.
Ochtend: gestart wordt met uitleg over de theoretische principes en uitgangspunten van oplossingsgericht werken. Vervolgens komen de belangrijkste gesprekstechnieken van Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie (KOT) aan bod:
Middag: naast het kennen van de theorie is het belangrijk te oefenen met KOT-technieken, om de techniek eigen te maken. In deze bijeenkomst gaan cursisten oefenen met therapeutische vaardigheden aan de hand van praktijkcasuïstiek.
Accreditatie is aangevraagd bij V&VN.
Particulier
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider.
Schrijf je vandaag nog in voor deze scholing!
Inschrijven