Tijdens de opleiding leer je praktisch en met verstand van zaken een eerstelijns zorginstelling organiseren. Deze opleiding is een must voor iedere praktijk- of locatiemanager.
Je ontwikkelt je tot een adviseur, communicator en organisator die een eerstelijnszorginstelling uitstekend organiseert en faciliteert.
Onze unieke opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:
Na de opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg ben je toegerust om als professional een eerstelijnszorginstelling goed te managen. Je ontwikkelt je tot een adviseur, communicator en organisator die een eerstelijnszorginstelling uitstekend organiseert en faciliteert. Ook innovatie en samenwerking kennen een belangrijke positie binnen de opleiding. De opleiding volgt het meest recente competentieprofiel van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement (NVvPM).
Als praktijkmanager geef jij dagelijks leiding aan een eerstelijns zorginstelling zoals een huisartsengroep, huisartsenpost of een paramedische instelling. Je weet hoe belangrijk thema’s als coachend leidinggeven, financiële administratie, en ketenzorg zijn. Je hebt hier dagelijks mee te maken. Het is jouw doel om de zorgverlener te ontzorgen, de praktijk te organiseren, continu te verbeteren en je collega’s te laten excelleren. Jij maakt het verschil tussen een gemiddelde en een goed gewaardeerde en georganiseerde eerstelijnszorginstelling. Je doet dit door middel van het toepassen van praktische en handzame kennis die je hebt opgedaan tijdens de opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg.
De opleiding behandelt alle relevante thema’s voor jou als praktijk- of locatiemanager en is opgebouwd uit 10 modules:
1. Projectmanagement
Binnen de zorg wordt steeds meer projectmatig gewerkt, met als doel om met een multidisciplinair team een uitdaging goed te organiseren. Na het volgen van deze module ben jij in staat om je rol en verantwoordelijkheid als lid van een projectteam, of zelfs als projectleider goed in te vullen.
2. Ondernemerschap in de zorg
Kansen en bedreigingen, innovaties en veranderingen; hoe zorg je ervoor dat je met een ondernemende insteek je praktijk of instelling organiseert en daarbij ook nog eens een duidelijke koers aanhoudt? Deze module geeft je inzicht in ondernemerschap en ondernemend zijn binnen de zorg.
3. Verandermanagement
Het zorglandschap verandert continu, innovaties volgen elkaar snel op; hoe anticipeer jij hierop? Binnen deze module leer je hoe je veranderingen effectief binnen je praktijk of instelling implementeert. Duurzaamheid en effectiviteit zijn hierbij van groot belang. Jij weet na het volgen van deze module hoe jij je team hierin begeleidt.
4. Kwaliteitsmanagement en procesoptimalisatie
Deze module geeft jou handvatten om de praktijk continu te verbeteren. Je leert werken met de beleidscyclus zodat je structurele en continue verbeteringen kunt organiseren. Binnen procesmanagement worden de uitgangspunten behandeld waarbij je efficiënt en effectief leert organiseren.
5. Personeel en organisatie
Wat komt er bij kijken om het personeelsbeleid goed te organiseren? Hoe richt je een goede beoordelingscyclus in, en hoe ga je om met onverwachte situaties zoals ziekte en verzuim. Uiteraard zijn werving en selectie ook onderdeel van deze module.
6. Coachend leidinggeven
Het maximale uit je team halen, mensen stimuleren tot meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dit met als doel dat jouw werkplek een leuke, efficiënte, collegiale en stimulerende omgeving is voor jou en je collega’s.
7. Organisatie van de eerstelijnszorg; een introductie
Hoe zit het zorgstelsel in elkaar, welke stakeholders spelen een grote rol en wat zijn kenmerken van de eerstelijns zorg? Deze en andere vragen worden behandeld binnen deze module. Na het volgen van deze module ken je alle ins en outs van het speelveld binnen de eerstelijnszorg.
8. Ketenzorg en samenwerking in de wijk
Anderhalvelijnsconsulten, samenwerking met andere disciplines en geïntegreerde zorg aanbieden, het zijn slechts enkele thema’s die de relevantie van goed georganiseerde ketenzorg en samenwerking benadrukken. Deze module geeft jou inzicht in efficiënte samenwerking en ketenzorg en hoe jij dit organiseert en faciliteert.
9. Financieel management
Declareren, liquiditeit en administratieve processen organiseren, het zijn slechts enkele thema’s binnen deze module. Een goed georganiseerde praktijk heeft haar financiën op orde, is inzichtelijk georganiseerd en efficiënt ingericht.
10. Bedrijfsprocessen en Digitalisering Zorg
Een goed georganiseerde werkvloer met alle randvoorwaarden op orde is een must voor een goed draaiende praktijk of instelling. Binnen deze module leer je de basisbeginselen van een goed georganiseerd kantoor. Specifiek is er aandacht voor ICT, zodat je weet hoe je een praktijk verbetert en organiseert.
Tijdens de opleiding zijn er ook 3 intervisiebijeenkomsten gebaseerd op je nieuw verworven kennis en praktijkervaring. De opleiding wordt afgesloten met een geïntegreerde opdracht waarbij de thema’s van de verschillende modules terug komen.
De modules worden gedoceerd en begeleid door verschillende docenten. Allen zijn specialist in het werkveld.
Het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) is onafhankelijk, wordt ondersteund en gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de Europese Commissie (dit in tegenstelling tot CPION) en geeft duidelijkheid en zekerheid over het niveau van opleidingen. Het NLQF is afgeleid van het EQF, het Europees Kwalificatieraamwerk. Het ministerie van OC&W streeft ernaar om in de toekomst alle relevante opleidingen van een NLQF-kwalificatie te voorzien.
Werkgevers kunnen zo de juiste mensen aannemen en de juiste scholing aanbieden aan werknemers. Werknemers kunnen aantonen wat zij waard zijn.
Het NLQF telt acht niveaus en beschrijft per niveau de bijbehorende kennis en vaardigheden en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
Meer informatie over NLQF en de betekenis van de kwalificatie kun je vinden op www.nlqf.nl of bekijk de NLQF-animatie op Youtube.
Om toegelaten te worden tot de opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg is tenminste een afgeronde bacheloropleiding op hbo-niveau vereist of een recent succesvol doorlopen hbo-assessment voor kandidaten die beschikken over een mbo4-diploma.
Deze opleiding is uitstekend geschikt voor:
Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn?
Stuur dan je cv en een korte motivatie naar info@breederode.nl. We kunnen dan aan de hand van jouw werkervaring en vooropleiding bepalen of je aan de opleiding kunt deelnemen.
Er is op dit moment geen uniform beleid ten aanzien van de contractvoorwaarden voor Praktijkmanagement bij de verschillende zorgverzekeraars. Kijk voor de actuele voorwaarden in het inkoopbeleid van uw (preferente) zorgverzekeraar of neem contact op met uw zorginkoper.
Deelnemen aan de opleiding vereist een stageplek van minimaal 240 uur. Dit komt neer op ongeveer 8 praktijkleeruren per week in een eerstelijnsinstelling. Deze stageplek wordt door de cursist zelf georganiseerd middels sollicitatie of stageaanvraag. Kun je zelf geen stageplek vinden? Neem dan contact met ons op. Breederode Hogeschool wordt regelmatig benaderd met het aanbod van stageplekken en wie weet kunnen wij je helpen!
Gemiddeld eens per 2 weken les van 09.15 uur - 16.45 uur
€ 4.650,- (excl. literatuurkosten) of 8 maandelijkse termijnen van € 581,25
Wil je weten van welke regelingen jij als student gebruik kunt maken? Kijk dan bij Subsidieregelingen studenten.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.