Praktijkmanager Eerstelijnszorg

Praktijkmanager Eerstelijnszorg

Tijdens de opleiding leer je praktisch en met verstand van zaken een eerstelijns zorginstelling organiseren. Deze opleiding is een must voor iedere praktijk- of locatiemanager.

  • Als enige opleiding in Nederland op NLQF-niveau 6!
  • Deze opleiding heeft een slagingspercentage van 95%!
  • Te volgen in Rotterdam.
Te behalen accreditatiepunten
  • 12 punten bij NVvPO
  • 65 punten bij NVvPM 
Lees meer
Geef je nu op voor één van de (online) informatiebijeenkomsten!

Rustig nalezen?

Download de folder  
  • In het kort

    • Introductie

      Je ontwikkelt je tot een adviseur, communicator en organisator die een eerstelijnszorginstelling uitstekend organiseert en faciliteert.

      Onze unieke opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:

      1. Na afronding ontvang je een diploma (NLQF-niveau 6)dat erkend wordt door meerdere zorgverzekeraars; 
      2. Na het volgen van de opleiding kan de zorginstelling in aanmerking komen bij de verzekeraar voor vergoeding van de inzet van de praktijkmanager;
      3. Wij staan voor actueel onderwijs, wij werken daarom volgens het meest recente competentieprofiel Praktijkmanager  van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement (NVvPM);
      4. Tijdens de opleiding zijn er 3 intervisiebijeenkomsten gebaseerd op de nieuw verworven kennis en praktijkervaring;
      5. Tijdens de eindopdracht krijg je intensieve persoonlijke begeleiding;
      6. Onze docenten zijn specialisten uit het werkveld.
    • Na de opleiding

      Na de opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg ben je toegerust om als professional een eerstelijnszorginstelling goed te managen. Je ontwikkelt je tot een adviseur, communicator en organisator die een eerstelijnszorginstelling uitstekend organiseert en faciliteert. Ook innovatie en samenwerking kennen een belangrijke positie binnen de opleiding. De opleiding volgt het meest recente competentieprofiel van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement (NVvPM).

    • Omschrijving van het beroep

      Als praktijkmanager geef jij dagelijks leiding aan een eerstelijns zorginstelling zoals een huisartsengroep, huisartsenpost of een paramedische instelling. Je weet hoe belangrijk thema’s als coachend leidinggeven, financiële administratie, en ketenzorg zijn. Je hebt hier dagelijks mee te maken. Het is jouw doel om de zorgverlener te ontzorgen, de praktijk te organiseren, continu te verbeteren en je collega’s te laten excelleren. Jij maakt het verschil tussen een gemiddelde en een goed gewaardeerde en georganiseerde eerstelijnszorginstelling. Je doet dit door middel van het toepassen van praktische en handzame kennis die je hebt opgedaan tijdens de opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg.

  • Opleiding

    • Modules

      De opleiding behandelt alle relevante thema’s voor jou als praktijk- of locatiemanager en is opgebouwd uit 10 modules:

      1. Projectmanagement
      Binnen de zorg wordt steeds meer projectmatig gewerkt, met als doel om met een multidisciplinair team een uitdaging goed te organiseren. Na het volgen van deze module ben jij in staat om je rol en verantwoordelijkheid als lid van een projectteam, of zelfs als projectleider goed in te vullen.

      2. Ondernemerschap in de zorg
      Kansen en bedreigingen, innovaties en veranderingen; hoe zorg je ervoor dat je met een ondernemende insteek je praktijk of instelling organiseert en daarbij ook nog eens een duidelijke koers aanhoudt? Deze module geeft je inzicht in ondernemerschap en ondernemend zijn binnen de zorg.

      3. Verandermanagement
      Het zorglandschap verandert continu, innovaties volgen elkaar snel op; hoe anticipeer jij hierop? Binnen deze module leer je hoe je veranderingen effectief binnen je praktijk of instelling implementeert. Duurzaamheid en effectiviteit zijn hierbij van groot belang. Jij weet na het volgen van deze module hoe jij je team hierin begeleidt.

      4. Kwaliteitsmanagement en procesoptimalisatie
      Deze module geeft jou handvatten om de praktijk continu te verbeteren. Je leert werken met de beleidscyclus zodat je structurele en continue verbeteringen kunt organiseren. Binnen procesmanagement worden de uitgangspunten behandeld waarbij je efficiënt en effectief leert organiseren.

      5. Personeel en organisatie
      Wat komt er bij kijken om het personeelsbeleid goed te organiseren? Hoe richt je een goede beoordelingscyclus in, en hoe ga je om met onverwachte situaties zoals ziekte en verzuim. Uiteraard zijn werving en selectie ook onderdeel van deze module.

      6. Coachend leidinggeven
      Het maximale uit je team halen, mensen stimuleren tot meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dit met als doel dat jouw werkplek een leuke, efficiënte, collegiale en stimulerende omgeving is voor jou en je collega’s.

      7. Organisatie van de eerstelijnszorg; een introductie
      Hoe zit het zorgstelsel in elkaar, welke stakeholders spelen een grote rol en wat zijn kenmerken van de eerstelijns zorg? Deze en andere vragen worden behandeld binnen deze module. Na het volgen van deze module ken je alle ins en outs van het speelveld binnen de eerstelijnszorg.

      8. Ketenzorg en samenwerking in de wijk
      Anderhalvelijnsconsulten, samenwerking met andere disciplines en geïntegreerde zorg aanbieden, het zijn slechts enkele thema’s die de relevantie van goed georganiseerde ketenzorg en samenwerking benadrukken. Deze module geeft jou inzicht in efficiënte samenwerking en ketenzorg en hoe jij dit organiseert en faciliteert.

      9. Financieel management
      Declareren, liquiditeit en administratieve processen organiseren, het zijn slechts enkele thema’s binnen deze module. Een goed georganiseerde praktijk heeft haar financiën op orde, is inzichtelijk georganiseerd en efficiënt ingericht.

      10. Bedrijfsprocessen en Digitalisering Zorg
      Een goed georganiseerde werkvloer met alle randvoorwaarden op orde is een must voor een goed draaiende praktijk of instelling. Binnen deze module leer je de basisbeginselen van een goed georganiseerd kantoor. Specifiek is er aandacht voor ICT, zodat je weet hoe je een praktijk verbetert en organiseert.

      Tijdens de opleiding zijn er ook 3 intervisiebijeenkomsten gebaseerd op je nieuw verworven kennis en praktijkervaring. De opleiding wordt afgesloten met een geïntegreerde opdracht waarbij de thema’s van de verschillende modules terug komen.

    • Studiebelasting

      De studiebelasting per module is 20 uur waarvan 8 contacturen. Voor de 3 intervisiebijeenkomsten zijn 24 studiebelastingsuren toegekend waarvan 12 contacturen. De eindopdracht heeft een studiebelasting van 60 uur. Hierin zijn 8 contacturen voorzien. Dit brengt de totale studiebelasting op 284 uur voor de gehele opleiding.
    • Accreditatie

      Na afronding ontvang je een diploma (met waardering op NLQF-niveau 6), dat erkend wordt door meerdere zorgverzekeraars.

      Accreditatie:
      • 12 punten bij NVvPO
      • 65 punten bij NVvPM 
    • Onze docenten

      De modules worden gedoceerd en begeleid door verschillende docenten. Allen zijn specialist in het werkveld.

    • Wat is het NLQF?



      Het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) is onafhankelijk, wordt ondersteund en gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de Europese Commissie (dit in tegenstelling tot CPION) en geeft duidelijkheid en zekerheid over het niveau van opleidingen. Het NLQF is afgeleid van het EQF, het Europees Kwalificatieraamwerk. Het ministerie van OC&W streeft ernaar om in de toekomst alle relevante opleidingen van een NLQF-kwalificatie te voorzien.

      Werkgevers kunnen zo de juiste mensen aannemen en de juiste scholing aanbieden aan werknemers. Werknemers kunnen aantonen wat zij waard zijn.

      Het NLQF telt acht niveaus en beschrijft per niveau de bijbehorende kennis en vaardigheden en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. 

      Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

      • Reguliere opleidingen: zo zijn bijvoorbeeld havo en mbo-v-opleidingen niveau 4, associate degree-opleidingen zijn niveau 5 en zijn alle hbo-opleidingen ingeschaald op
        niveau 6.
      • Overige opleidingen: NLQF-niveau 5 betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een associate degree-opleiding. NLQF-niveau 6 is vergelijkbaar met het hbo-niveau van een bacheloropleiding.

      De opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg van Breederode Hogeschool is officieel ingeschaald op niveau 6

      Meer informatie over NLQF en de betekenis van de kwalificatie kun je vinden op www.nlqf.nl of bekijk de NLQF-animatie op Youtube.

  • Toelating

    • Doelgroep en vooropleiding

      Om toegelaten te worden tot de opleiding Praktijkmanager Eerstelijnszorg is tenminste een afgeronde bacheloropleiding op hbo-niveau vereist of een recent succesvol doorlopen hbo-assessment voor kandidaten die beschikken over een mbo4-diploma.

      Deze opleiding is uitstekend geschikt voor:

      • Praktijkmanagers Huisarts
      • Praktijkmanagers Eerstelijnszorginstelling (zoals verloskundigenpraktijk, apotheek, zorggroepen, tandartspraktijk)
      • HAGRO managers
      • Locatiemanagers Huisartsenposten
      • Managers paramedische praktijken
      • Praktijkondersteuners Huisarts (POH) met ambitie
      • Doktersassistentes met ambitie 


      Heb je een andere vooropleiding en denk je toelaatbaar te zijn?
      Stuur dan je cv en een korte motivatie naar info@breederode.nl. We kunnen dan aan de hand van jouw werkervaring en vooropleiding bepalen of je aan de opleiding kunt deelnemen. 

      Er is op dit moment geen uniform beleid ten aanzien van de contractvoorwaarden voor Praktijkmanagement bij de verschillende zorgverzekeraars. Kijk voor de actuele voorwaarden in het inkoopbeleid van uw (preferente) zorgverzekeraar of neem contact op met uw zorginkoper.

    • Vereiste stageplek

      Deelnemen aan de opleiding vereist een stageplek van minimaal 240 uur. Dit komt neer op ongeveer 8 praktijkleeruren per week in een eerstelijnsinstelling. Deze stageplek wordt door de cursist zelf georganiseerd middels sollicitatie of stageaanvraag. Kun je zelf geen stageplek vinden? Neem dan contact met ons op. Breederode Hogeschool wordt regelmatig benaderd met het aanbod van stageplekken en wie weet kunnen wij je helpen!

  • Praktisch

    • Data en omvang

      Rotterdam start 6 oktober 2023 (Les op vrijdag)

      Omvang 10 bijeenkomsten in 1 jaar (+3 intervisiebijeenkomsten)

      Het definitieve rooster ontvang je een maand voor de start van je opleiding. In het rooster is rekening gehouden met de schoolvakanties van de regio waar je les hebt. De lessen binnen deze opleiding worden gedeeltelijk online en gedeeltelijk op locatie gegeven.  
    • Tijd

      Gemiddeld eens per 2 weken les van 09.15 uur - 16.45 uur

    • Leslocatie

      Wijnhaven 36
      3011 WS, Rotterdam
    • Kosten

      € 4.650,- (excl. literatuurkosten) of 8 maandelijkse termijnen van € 581,25

      Wil je weten van welke regelingen jij als student gebruik kunt maken? Kijk dan bij Subsidieregelingen studenten

    • Maatwerk en incompany

      Heb je liever maatwerk voor je bedrijf? Breederode Hogeschool, OPPstap en Latona bieden deze scholing ook aan als incompanytraject. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
    • Vragen?

      Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.

      Marina Vinken
      Marina Vinken
      info@breederode.nl
      010 3042340
  • Als enige opleiding in Nederland op NLQF-niveau 6!
  • Deze opleiding heeft een slagingspercentage van 95%!
  • Te volgen in Rotterdam.
Heb je liever maatwerk voor je bedrijf? Breederode Hogeschool biedt deze scholing ook aan als incompanytraject.

Cookies op deze website

Als je onze website bezoekt, worden er cookies geplaatst op je computer. We plaatsen cookies voor het bijhouden van statistieken en om jouw voorkeuren op te slaan maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld het afstemmen van advertenties) en voor het tonen van social media content. Door op 'Alle cookies toestaan' te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. Als je op 'Zelf instellen' klikt kun je zelf kiezen welke cookies je accepteert.
Meer informatie

Cookies zelf instellen

Functionele cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Statistische cookies helpen ons om te begrijpen hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo kunnen we onze website steeds blijven verbeteren. We verzamelen deze data anoniem.

We gebruiken marketingcookies om bezoekers van onze website (waaronder jij dus) relevante advertenties te kunnen tonen op andere (externe) websites. Marketingcookies delen informatie over jouw surfgedrag op onze website met advertentieplatformen zoals Google en Facebook.