De MSc-titel voor Manueel Therapeuten is een unieke masteropleiding met een aantal innovatieve kenmerken die aansluiten bij de veranderende zorg.
Deze unieke en innovatieve opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:
Download hier de Domeinfolder Fysiotherapie met daarin alle informatie over onze fysiotherapie-scholingen.
De MSc-titel voor Manueel Therapeuten met inleiding Extended Scope beoogt manueel therapeuten op te leiden tot MSc-manueel therapeuten die een sleutelrol gaan spelen in de gezondheidszorg als het gaat om mensen met bewegingsapparaat gerelateerde gezondheidsproblemen. De opleiding is gebaseerd op het meest actuele beroepscompetentieprofiel Manueel Therapeut, opgesteld door de NVMT. Na het behalen van je MSc-diploma kun je je laten (her)registeren in het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF NL) van het KNGF.
De gezondheidszorg verandert. De manueel therapeut van nu bevindt zich in de spil van deze veranderende (para)medische zorg en zal deze rol in de toekomst nog nadrukkelijker moeten gaan uitvoeren en verantwoordelijkheden hierin uitbreiden. Het leveren van hoogwaardige kwaliteit is cruciaal. Om deze kwaliteit te kunnen blijven waarborgen, wordt verwacht dat de manueel therapeut op master niveau functioneert. De MSc-titel voor Manueel Therapeuten met inleiding Extended Scope van Breederode Hogeschool is speciaal ontwikkeld voor reeds afgestudeerde manueel therapeuten en stelt hen in staat om de noodzakelijke titel Master of Science (MSc.) te behalen.
De MSc-titel voor Manueel Therapeuten met inleiding Extended Scope is een beroepsgerichte opleiding van 3 jaar met een aantal unieke kenmerken waarin je leert een innovatieve en waardevolle bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg van nu en in de toekomst. De opleiding is gebaseerd op vier leerlijnen met elk hun specifieke inhoudelijke thema’s waarin de beroepsrollen uit het beroepscompetentieprofiel (2014, NVMT) centraal staan. De nadruk ligt op het ontwikkelen van een onderzoekscompetentie, waardoor je een bijdrage kan leveren aan het verbreden en verdiepen van inzichten binnen de manuele therapie. Naast het ontwikkelen van een wetenschappelijke houding, zal je vaardigheden aangeleerd krijgen om jezelf te kunnen profileren binnen de (para)medische zorg, leer je samenwerking met verschillende zorgorganisaties en overheids- en maatschappelijke instanties aan te gaan en netwerken te creëren. Ook zie je kansen tot innovatie van zorg, niet alleen individueel naar de patiënt, maar tevens algeheel in de praktijkorganisatie. Hierin leer je beslissingen te nemen op basis van evidence.
De leerlijnen zijn als volgt benoemd:
Samen geven deze leerlijnen het onderwijs richting en focus en dienen als uitgangspunt voor het leren van de competenties uit het competentieprofiel.
De leerlijnen lopen parallel aan elkaar en ondersteunen elkaar bij de competentieontwikkeling van de student. Het curriculum kent een logische en evenwichtige opbouw over de studieperiode.
De vormgeving van het programma draagt bij aan de realisatie van de beoogde leerresultaten. Breederode Hogeschool streeft voor al haar opleidingen naar kleinschalig, laagdrempelig, actueel en kwaliteitsgericht onderwijs. Van de studenten wordt vanaf de eerste bijeenkomst verwacht dat zij een actieve rol nemen in de vormgeving van hun eigen leerproces. Het verwerven van competenties is een ontwikkelingsproces waarbij nieuwe ervaringen bewust worden gerelateerd aan eerder opgedane ervaringen, zodat er bewuste keuzes worden gemaakt voor het verdere verloop van de studie. Op deze manier construeert een student de eigen kennis: bij dit proces wordt actief geleerd, wat mogelijk gemaakt wordt door een krachtige leeromgeving.
Het didactische model sluit hierop aan doordat de volgende uitgangspunten centraal staan:
Het onderwijs wordt aangeboden in modules. Leerstof, opdrachten en toetsing zijn binnen de modules helder beschreven. De praktijkopdrachten vormen een vertaling van het competentieprofiel naar concrete activiteiten, die kenmerkend zijn voor het karakter van het beroep. Door het uitvoeren van deze professionele activiteiten ontwikkelt de student zich tot manueel therapeut op masterniveau. Studenten en docenten werken samen aan opdrachten en worden uitgedaagd om hun expertise te delen. Zo vormt deze learning community een educatieve en sociale omgeving die de binding tussen studenten en docenten bevordert en de uitwisseling van kennis en vaardigheden stimuleert.
De opleiding is competentiegericht en mede vormgegeven aan de hand van het beroepscompetentieprofiel van de Manueel Therapeut uit 2014. Alle competenties zijn geordend volgens de 7 beroepsrollen/gebieden van het CanMEDS-model.
Portfolio van behaalde competenties
De toetsing van het behalen van competenties wordt gedaan aan de hand van leeractiviteiten. De leeractiviteiten die de studenten uitvoeren, worden verzameld in hun digitale portfolio. Iedere student heeft een eigen coach. Deze coach houdt de studieresultaten in de gaten en monitort de geüploade opdrachten in het portfolio. Deze zijn onderdeel van het Persoonlijk Ontwikkel- en ActiviteitenPlan (POP/PAP). De voortgang hiervan wordt besproken tijdens de groepscoaching.
Uitgangspunten bij de coaching:
Toetsing
Er wordt op verschillende wijzen getoetst op kennis en vaardigheden.
Wanneer ben je geslaagd?
1. Alle moduletoetsen en module opdrachten zijn met een voldoende afgerond
2. Alle praktijkopdrachten zijn afgerond
3. Masterthesis positief afgerond, beschreven en gepresenteerd
Na afronding van deze opleiding ontvang je het diploma Master Manueel Therapeut - Master of Science (MSc.).
Hiermee is registratie mogelijk in het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland) van het KNGF.
Na het afronden van je opleiding kun je ervoor kiezen om de 9-daagse Mastercourse Extended Scope/Anderhalvelijnszorg te volgen. Na afronding van deze 9-daagse Mastercourse ontvang je een diploma en kun je lid worden van de Nederlandse Vereniging van Extended Scope Specialisten.
De totale belasting van de opleiding komt hiermee op +/- 10 uur per week.
Als afgestudeerd manueel therapeut krijg je voor het volgen van deze opleiding vrijstellingen. De examencommissie bepaalt hoeveel vrijstellingen je toegekend krijgt. De studiebelasting omvat naar verwachting 47 EC.
Door kennis te nemen van professionele en wetenschappelijke ontwikkelingen binnen een internationale context krijgt de student oog voor het niveau van de ontwikkelde kwaliteiten van zichzelf, zijn professie en opleiding. Hierdoor krijgt de student de gelegenheid om de eigen professie te toetsen aan een internationaal kader.
Breederode Hogeschool heeft hoog gekwalificeerde docenten welke minimaal een Master Degree hebben en waarvan een groot aantal is gepromoveerd. Vaardigheidsdocenten zijn geselecteerd op hun excellente vaardigheidsniveau en verzorgen en begeleiden het vaardigheidsonderwijs. Iedere docent excelleert in zijn vakgebied, heeft een gedegen klinische ervaring en is werkzaam als manueel therapeut of medisch specialist of hoogleraar. Coaches zijn tevens docenten en zijn werkzaam in de praktijk. De relatie met de dagelijkse beroepspraktijk is de rode draad door het gehele curriculum.
De opleiding is bedoeld voor reeds afgestudeerde manueel therapeuten die nog geen Master of Science titel behaald hebben. Het hebben van een MSc-titel is vereist om in aanmerking te komen voor herregistratie in het deelregister Manuele therapie per 2025.
Conform landelijke afspraken, worden voor de opleiding de volgende toelatingseisen gesteld:
- student heeft een door de Nederlandse overheid erkend bachelordiploma Fysiotherapie;
- student heeft een erkend diploma als Manueel Therapeut en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF NL) of het Kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie;
- student is werkzaam in een fysiotherapiepraktijk, minimaal 8 uur in de week werkzaam als manueel therapeut;
- student beschikt over beheersing van de Nederlandse en Engelse taal om vakliteratuur te kunnen lezen.
Jaarplanning Examencommissie 2020 - 2021
Particulier
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.
Schrijf je vandaag nog in voor deze scholing!
Inschrijven