Master Manuele Therapie - Deeltijd

Master Manuele TherapieDeeltijd

De Master Manuele Therapie is een unieke, 3-jarige beroepsgerichte masteropleiding (90 EC) binnen het domein fysiotherapie. Ontwikkel je verder tot specialistisch fysiotherapeut!

 • Onderwijs door manueel therapeuten, waaronder Jan Hermans en Marloes de Graaf
 • Te volgen in Rotterdam.
Geef je nu op voor één van de (online) informatiebijeenkomsten!

Rustig nalezen?

Download de folder  
 • In het kort

  • Introductie

   Als fysiotherapeut werk je elke dag met mensen die een gezondheidsprobleem hebben dat gerelateerd is aan bewegend functioneren. Deze mensen wil je zo goed mogelijk helpen – en als het even kan, wil je nog beter worden in je vak. De master Manuele Therapie is jouw kans om je verder te specialiseren en jouw vakmanschap te verdiepen.

   In slechts 2,5 jaar je master Manuele Therapie halen? Breederode Hogeschool biedt je de mogelijkheid om deze beroepsgerichte specialisatie te versnellen van 3 naar 2,5 jaar. Dat geeft je de flexibiliteit om het tempo te verhogen en dus sneller als expert binnen de beweegzorg aan de slag te kunnen. 

  • Master Manuele Therapie: iets voor jou?

   Ben jij gediplomeerd fysiotherapeut en merk je dat je jouw cliënten niet altijd de beste hulp of een passend advies kan bieden? Wil je graag meer verdieping in je vak? Dan is de master Manuele Therapie iets voor jou.

   Je leert om complexere gezondheidsproblemen waarbij meerdere factoren een rol spelen effectiever en efHicië nter te analyseren. Met een kritische attitude stel je een diagnose om vervolgens een persoonsgericht behandelplan op te zetten. De master Manuele Therapie biedt je de uitdaging om je bachelorkennis en -vaardigheden te verdiepen en te optimaliseren, zodat je je ontwikkelt tot een specialistisch fysiotherapeut.

   Wetenschap is een belangrijk onderdeel van je master Manuele Therapie, maar we leiden je niet op tot wetenschapper: je wordt een excellente manueel therapeut die interventies doet op basis van evidence based practice en vooral ook oog heeft voor de zorgbehoefte van de patiënt.

   De master Manuele Therapie is een beroepsgerichte masteropleiding (90 EC) binnen het domein fysiotherapie. We leiden je op tot een toekomstbehendige zorgprofessional binnen de beweegzorg. Na afronding van de opleiding kun je je inschrijven in het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van het KRF NL (Kwaliteitsregister Fysiotherapie NL) van het KNGF of in het register Stichting Keurmerk Fysiotherapie (KF).

  • Waarom kiezen voor de Manuele Therapie master bij Breederode Hogeschool?

   • Kleinschalig onderwijs met persoonlijke aandacht. Wij zien studenten als collega’s en spreken ze ook zo aan. De lijnen zijn kort, er is altijd direct contact.
   • Je krijgt onderwijs van experts uit het vakgebied manuele therapie. Al onze docenten zijn werkzaam in de beroepspraktijk.
   • Wij gaan uit van case based learning. Je neemt casussen uit je eigen praktijk mee naar de opleiding.
   • Wij hebben het scherpste tarief in de markt én bieden de mogelijkheid om te versnellen: je kunt de opleiding master manuele therapie in 2,5 jaar afronden.
   • Met onze master op zak is je toekomstperspectief rooskleurig: meer expertise maakt je werk uitdagender én biedt volop carrièremogelijkheden.
  • Programmamanager Jochem van Schalkwijk aan het woord

   “Tijdens de bacheloropleiding merkte ik dat ik tegen situaties aanliep waar ik nog onvoldoende grip op had. Dat was voor mij de prikkel waardoor ik me verder wilde specialiseren. De master Manuele Therapie is best pittig, maar heel leuk. Je werkt al vanaf het eerste moment in de praktijk. Je ontwikkelt jezelf dus voor een deel inhoudelijk, maar ook academisch om je competenties op een hoger niveau te krijgen. Het voordeel is dat alles wat je leert direct toepasbaar is in de praktijk.

    

   Manuele therapie onderscheidt zich van fysiotherapie omdat manueel therapeuten in staat zijn om complexere gezondheidsproblemen te analyseren, met name gericht op de wervelkolom en de nek. Cliënten hebben bijvoorbeeld langdurige pijn waarbij stress of sociale problemen een rol kunnen spelen. Je analyseert problemen op een hoger niveau en biedt daar passende en efficiënte hulp bij.

   Een manueel therapeut werkt niet alleen met zijn handen, maar heeft zich ook doorontwikkeld op coachingsvaardigheden. De klacht is vaak een uiting van een ander onderliggend probleem. De vraag die hierbij komt kijken is dan ook: hoe komt het dat je uit balans bent geraakt?

   Het beeld dat de manueel therapeut een ‘kraker’ is, leeft nog steeds bij veel cliënten. Maar hier zit echter veel meer nuance in. De momenten dat ik daadwerkelijk manipuleer (dus kraak) zijn op een hand te tellen. Een bepaalde leefstijl kan gezondheidsproblemen veroorzaken en dit los je niet op door iets te kraken. Je moet goed analyseren welke factoren hier een rol bij spelen. Dat is ook iets wat studenten moeten weten wanneer ze met deze master beginnen. Het manipuleren is slechts één van de interventies die we in onze gereedschapskist hebben.”

   Lees hier het hele interview.
 • Opleiding

  • Deeltijd opleiding Manuele Therapie: in (minder dan) 3 jaar je diploma

   Na het behalen van je master in Manuele Therapie ben je in staat om effectieve en efficiënte hulp te bieden aan mensen met complexe gezondheids- en/of pijnproblemen met bewegen. We leiden je op tot een reflectieve professional die zichzelf en collega’s kritisch kan bekijken en motiveren. Zo kun je de beste en de juiste zorg leveren aan mensen die problemen hebben met bewegend functioneren.

   Vakmanschap en meesterschap staan tijdens de opleiding centraal. Dat betekent dat we naast wetenschappelijke kennis ook vertrouwen op de body of knowledge die we hebben opgebouwd vanuit onze ervaring. Kennis is alleen waardevol wanneer je weet wanneer je deze in kunt zetten en wanneer je je laat leiden door je eigen expertise.

   In onze opleiding maken we – naast het werk van Grieve als basis - een keuze uit de verschillende stromingen en concepten die bewezen effectief en waardevol zijn. Deze eclectische benadering maakt dat jij als manueel therapeut straks de beschikking hebt over diverse methodes en systemen die bijdragen aan jouw vakmanschap.

  • Programma: leerlijnen en thematiek

   De master Manuele Therapie is gebaseerd op vier leerlijnen en op inhoudelijke thema’s. Samen geven deze het onderwijs richting en focus. We werken volgens het congruentiemodel: wat je leert sluit aan bij wat je in de praktijk doet. Maar ook: we doen wat we beloven.

   De leerlijnen van de master Manuele Therapie

   De leerlijnen zijn wel te onderscheiden maar niet te scheiden; ze komen samen in de praktijk. Zo ondersteunt elk onderdeel jou bij de ontwikkeling van je competenties.

   In de klinische leerlijn staat het klinisch redeneren in de dagelijkse beroepspraktijk centraal. In de praktijk zie je mensen met complexe gezondheidsproblemen die belemmeringen ervaren bij het bewegend functioneren. In deze leerlijn ontwikkel je sensomotorische manueel therapeutische vaardigheden, maar oefenen we ook diagnostische en therapeutische vaardigheden.

   In de praktijkleerlijn staan het zelfsturend leren, peer coaching en stage centraal. Je stelt voor jezelf doelen voor de korte en lange termijn en we verwachten dat je een steeds grotere mate van zelfstandigheid laat zien. Om je praktijkvaardigheden te ontwikkelen loop je stage bij een manueel therapeut, bij voorkeur met een mastertitel.

   In de wetenschappelijke leerlijn leer je relevant wetenschappelijk onderzoek op waarde te schatten, maar ook op beperkingen voor de praktijk te toetsen. Je integreert deze bevindingen met je eigen expertise. Samen met de waarden en wensen van patiënten kom je tot optimale evidence based zorg. Daarnaast ontwikkel je de juiste competenties om te kunnen participeren in het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Het kritisch beoordelen van wetenschappelijke bevindingen en het ontwikkelen van een wetenschappelijke houding zijn in het hele curriculum geïntegreerd.

   In de professionele leerlijn stimuleren we je tot het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen professionele ontwikkeling. Naast het inhoudelijke onderwijs (professionalisering, adviseurschap, kwaliteitszorg en projectmanagement) gebeurt dit ook tijdens de coaching onder leiding van de docent/coach. Je leert na te denken over kansen en mogelijkheden om jezelf als manueel therapeut te profileren en te positioneren.

   De thema’s van de master Manuele Therapie

   Tijdens het programma werken we steeds met een overkoepelende thematiek. Daarbij zoeken we naar onderwerpen die zoveel mogelijk ondersteunend zijn en waarbij wetenschap en onderwijs samenvloeien. Thema’s die aan bod komen zijn:

   1. Studiejaar 1 | Complexe musculoskeletale gezondheidsproblemen van het onderste kwadrant
   2. Studiejaar 2 | Meervoudig complexe gezondheidsproblemen van het bovenste kwadrant en niches in de musculoskeletale hulpverlening
   3. Studiejaar 3 | Afronding verschillende leerlijnen, focus op afstudeeronderzoek & vaardigheden en klinische expertise

    

  • Over de onderwijsvisie van Breederode Hogeschool

   Breederode Hogeschool biedt kleinschalig, laagdrempelig, actueel en kwaliteitsgericht onderwijs. Hierin staat de beroepspraktijk centraal. Wij staan voor case based learning: studenten nemen casussen uit hun eigen praktijk mee naar school en ook docenten brengen casuïstiek in uit het eigen werkveld. Zo creëren we een contextrijke en waardevolle leeromgeving.

   • Actief zelfstandig leren staat centraal. Het geven van feedback door stagebegeleiders, docenten en medestudenten speelt een cruciale rol.
   • Een deeltijdopleiding betekent leren en werken tegelijk. Je leert op de hogeschool, op je eigen werkplek én op je stageplek.
   • We verwachten een toenemende zelfstandigheid in het leerproces van onze 

    studenten. Peer coaching begeleidt jou tijdens je studie in je ontwikkeling.

   De opleiding is mede vormgegeven aan de hand van het nieuwe beroepscompetentieprofiel van de Manueel Therapeut uit 2023.

   In het kader van ‘een leven lang leren’ organiseerde Breederode Hogeschool in november 2022 een symposium voor manueel therapeuten. Bekijk hier de impressie: 

  • Onze docenten

   Breederode Hogeschool heeft hooggekwalificeerde docenten die minimaal op masterniveau zijn opgeleid. Een groot aantal is bovendien gepromoveerd. Iedere docent heeft een gedegen klinische expertise en is nog steeds werkzaam binnen de manuele therapie. Je leert het vak dus van de besten in het vak.
  • Toetsing

   Met kennistoetsen, mondelinge assessments, presentaties en schriftelijke producten toetsen we jouw proces van competentieontwikkeling. We maken ook gebruik van ‘assessment as learning’; assessments zien we als belangrijk leermoment.

   Je bent geslaagd voor de opleiding als je alle toetsen en (praktijk)opdrachten met een voldoende hebt afgerond. Je ontvangt dan het diploma Master Manueel Therapeut - Master of Science (MSc.).

   Na het afronden van je opleiding kun je ervoor kiezen om de 10-daagse opleiding Extended Scope/Anderhalvelijnszorg te volgen. Na afronding hiervan ontvang je een diploma en kun je opgenomen worden in het register van de NVES als extended scope specialist.

  • Studiebelasting

   • Gemiddeld één dag contact onderwijs per 2 weken
   • 90 EC in drie jaar
   • Eerste 2 jaar 56 uur stage lopen, derde jaar 28 uur
   • Zelfstudie (ca. 15-20 uur per week)
  • Dagje meelopen

   Benieuwd of de master Manuele Therapie iets voor jou is? Kom dan een dagje meelopen om een goed beeld van de opleiding te krijgen. Vul het contactformulier in en vraag naar de mogelijkheden.
 • Toelating

  • Wanneer kun je starten met de opleiding Manuele Therapie?

   Dit zijn de eisen waaraan je moet voldoen:
   1. Je hebt een bachelordiploma Fysiotherapie
   2. Je werkt in een fysiotherapiepraktijk, minimaal 8 uur in de week
   3. Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal om vakliteratuur te kunnen lezen


   Ben je op dit moment al werkzaam als manueel therapeut, maar heb je nog geen mastertitel? Neem dan contact op met Jochem van Schalkwijk (j.vanschalkwijk@highcaregroup.nl).

    

 • Praktisch

  • Data en omvang

   De deeltijd master Manuele Therapie Rotterdam start 4 september 2024 (lesdag woensdag)

   Duur: 3 jaar (90 EC, zoals vastgesteld door de NVMT). Deze opleiding is naar wens te versnellen tot verkorte master Manuele Therapie (2,5 jaar).

   Lessen: gemiddeld om de week les op woensdagmiddag en -avond.

  • Tijd

   12.30 - 20.00 uur
  • Leslocatie

   Wijnhaven 36 
   3011 WS, Rotterdam
  • Kosten

   € 16.750,- (incl. lesgeld, inschrijfgeld, examengelden, reprorechten).
   In termijnen betalen is mogelijk. Geef aan dat je hier gebruik van wil maken in het opmerkingenveld.

   Wil je weten van welke overige regelingen jij als student gebruik kunt maken? Kijk dan bij Subsidieregelingen studenten

  • FAQ

   Waarom zou ik de master Manuele Therapie versneld doen?
   Wanneer je kiest voor de versnelde route, kun je al in 2,5 jaar je specialisme behalen. De studiebelasting is dan iets hoger, maar door het slim te organiseren valt dit in de praktijk erg mee. Een groot voordeel is dat je minder lang studeert, je weer sneller volledig inzetbaar bent in de praktijk en je dan als manueel therapeut een hoger tarief kunt declareren bij de zorgverzekeraar. Doe je er liever 3 jaar over? Geen probleem, dan kan ook.

   Met welke vooropleiding(en) ben ik toelaatbaar tot de opleiding?
   Je kunt deelnemen aan de opleiding als je beschikt over een hbo-diploma Fysiotherapie.

   Aan welke eisen moet mijn stage voldoen?
   Je dient stage te lopen bij een fysiotherapiepraktijk en begeleid te worden door (een) collega-Master Manueeltherapeut(en).

   Wat zijn de taken van de stagebegeleider/praktijkbegeleider?
   Als student stel je zelf doelen op, je begeleider probeert deze samen met jou te bereiken.

   Krijg ik stagevergoeding?
   Bij de master Manuele Therapie hoef je niet voor je stage te betalen, maar je krijgt ook geen vergoeding.

   Hoeveel uur moet ik stage lopen?
   In totaal loop je in 3 studiejaren 3 stages van ongeveer 140 uur. In de eerste twee studiejaren 56 uur, in het derde studiejaar 28 uur.

   Is het volgen van losse modules mogelijk?
   Bij de master Manuele Therapie is het momenteel niet mogelijk om losse modules te volgen.

   Is tussentijds (of tijdelijk onderbreken) van de opleiding mogelijk? Zo ja, zijn hier kosten aan verbonden?
   Dit moet altijd in het managementteam besproken worden. Mogelijk zijn hier kosten aan verbonden.

   Is het verplicht om een laptop/tablet mee te nemen naar elke les?
   Dat is niet verplicht. Het is wel handig om direct digitaal je aantekeningen te kunnen maken, maar je kunt het onderwijs ook volgen zonder een laptop of tablet mee te nemen.

  • Maatwerk en incompany

   Heb je liever maatwerk voor je bedrijf? Breederode Hogeschool, OPPstap en Latona bieden deze scholing ook aan als incompanytraject. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
  • Vragen?

   Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider via onderstaand telefoonnummer, e-mailadres of via ons contactformulier.

   Jochem van Schalkwijk
   Jochem van Schalkwijk
   info@breederode.nl
   010 3042340
 • Onderwijs door manueel therapeuten, waaronder Jan Hermans en Marloes de Graaf
 • Te volgen in Rotterdam.
Heb je liever maatwerk voor je bedrijf? Breederode Hogeschool biedt deze scholing ook aan als incompanytraject.

Cookies op deze website

Als je onze website bezoekt, worden er cookies geplaatst op je computer. We plaatsen cookies voor het bijhouden van statistieken en om jouw voorkeuren op te slaan maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld het afstemmen van advertenties) en voor het tonen van social media content. Door op 'Alle cookies toestaan' te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. Als je op 'Zelf instellen' klikt kun je zelf kiezen welke cookies je accepteert.
Meer informatie

Cookies zelf instellen

Functionele cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Statistische cookies helpen ons om te begrijpen hoe bezoekers onze website gebruiken. Zo kunnen we onze website steeds blijven verbeteren. We verzamelen deze data anoniem.

We gebruiken marketingcookies om bezoekers van onze website (waaronder jij dus) relevante advertenties te kunnen tonen op andere (externe) websites. Marketingcookies delen informatie over jouw surfgedrag op onze website met advertentieplatformen zoals Google en Facebook.