De MMT met inleiding Extended Scope is een unieke, 3-jarige beroepsgerichte master (90 EC) gebaseerd op Beroepscompetentieprofiel 2014 en het CanMeds-model.
De Master Manuele Therapie van Breederode Hogeschool stelt fysiotherapeuten in staat om hun (bachelor)competenties zowel te verdiepen als te verbreden op masterniveau. Dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn, bewijzen wij door een hoge waardering van onze studenten, onze samenwerking met Erasmus MC, LUMC en de VU en de kwaliteitsgarantie door accreditatie van de NVAO. Bijzonder is dat de opleiding een inleiding geeft in de competenties van "Extended Scope" (ES). Na het behalen van je diploma Master of Science (MSc.) is registratie mogelijk in het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van het KRF NL (Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland) van het KNGF en in het register Keurmerk Fysiotherapie (KF).
Deze unieke opleiding onderscheidt zich op een aantal aspecten:
Breederode Hogeschool ontwikkelt in samenwerking met het LUMC 3D onderwijs voor de HoloLens. Doelstelling is om nieuwe applicaties te ontwikkelen die ons onderwijs verder vernieuwen en ondersteunen op het muskuloskeletale domein. U krijgt een indruk van de HoloLens in het onderstaande filmpje.
Download hier de Domeinfolder Fysiotherapie met daarin alle informatie over onze fysiotherapie-scholingen.
Tim Luijsterburg volgt sinds september 2017 de Master Manuele Therapie bij Breederode Hogeschool.
“Ik heb gekozen voor de Master Manuele Therapie bij Breederode Hogeschool omdat het een mooie combinatie is. Door veranderingen in de zorg is de vraag naar specialisten groter. Hiervoor heb ik fysiotherapie en echografie gestudeerd.
Naast het volgen van de Master ben ik 36 uur per week werkzaam als fysiotherapeut en echografist. Het is prettig dat ik in de praktijk kan oefenen wat ik leer op school. De opleiding is prima te combineren met mijn privéleven. Je moet veel tijd steken in de opleiding maar met voldoende discipline en goed tijdsmanagement is het goed te doen.
De intimiteit, de één op één aandacht vind ik erg prettig aan Breederode Hogeschool. Het is persoonlijk en kleinschalig, je bent hier geen nummer. Iedereen kent elkaar. De sfeer tijdens de lessen is goed, we hebben een gezellige groep en leuke docenten. Er is altijd tijd voor een grapje! De samenwerking met de andere studenten is ook erg goed. We hebben zelfs een groepsapp, dus er is veel contact. Ook met de docenten is er goede interactie. Ik vind dat er geen hiërarchie heerst, wat ik persoonlijk fijn vind. En de docenten zijn heel kundig! De inhoud van de lessen is actueel met betrekking tot de laatste behandelmogelijkheden. Kortom, ik kom altijd met plezier naar school hierdoor pak ik alles sneller en beter op.
Door het behalen van de Master Manuele Therapie hoop ik een expert te worden op het gebied van complexe problematiek en dat ik dit op de juiste wijze toe kan passen bij patiënten. De opleiding moet zorgen voor een aanvulling van tools in mijn gereedschapskist als fysiotherapeut, waardoor de zorg ten aanzien van patiënten verbetert."
In het programma richt men zich niet alleen op de door de NVMT ontwikkelde landelijke beroepscompetenties van 2014, maar wordt ook een inleiding gegeven in aanvullende medische verdieping. Dit medische domein omvat zogenaamde Extended-Scope-competenties. Deze richten zich op een verbreding van diagnostische medische kennis en kunde, zoals het interpreteren van radiologische beeldvorming van het musculoskeletale systeem. Zo kun je, indien je dit wenst, na de opleiding naadloos doorstromen naar de 9-daagse Mastercourse Extended Scope/Anderhalvelijnszorg. Let wel: na het afronden van de Master Manuele Therapie gelden geen vrijstellingen voor de 9-daagse mastercourse. Indien na de MMT-opleiding de Mastercourse Extended Scope/Anderhalvelijnszorg succesvol is afgerond kan de MMT-ES zich aanmelden bij de Nederlandse Vereniging Extended Scope Specialisten.
De samenhang van het programma is gebaseerd op vier leerlijnen en op inhoudelijke thema’s. Samen geven deze het onderwijs richting en focus en staat het aanleren van alle competenties uit het competentieprofiel centraal. De leerlijnen lopen parallel aan elkaar en ondersteunen elkaar bij de competentieontwikkeling van de student. Het curriculum kent een logische en evenwichtige opbouw over de drie studiejaren.
De leerlijnen zijn als volgt benoemd:
Daarnaast is er per studiejaar sprake van een overkoepelende thematiek:
Studiejaar 1 | ‘Complexe musculoskeletale gezondheidsproblemen van het onderste kwadrant’ | |
Studiejaar 2 | ‘Meervoudig complexe gezondheidsproblemen van het bovenste kwadrant’ | |
Studiejaar 3 | ‘Niches in de musculoskeletale hulpverlening |
De opleiding MMT is competentiegericht en is mede vormgegeven aan de hand van het beroepscompetentieprofiel van de Manueel Therapeut uit 2014 . Alle competenties zijn geordend volgens de 7 beroepsrollen/gebieden van het CanMEDS-model.
De vormgeving van het programma draagt bij aan de realisatie van de beoogde leerresultaten. Breederode Hogeschool streeft voor al haar opleidingen naar kleinschalig, laagdrempelig, actueel en kwaliteitsgericht onderwijs. Van studenten wordt vanaf de eerste bijeenkomst verwacht dat zij een actieve rol nemen in de vormgeving van hun eigen leerproces. Het verwerven van competenties is een ontwikkelingsproces waarbij nieuwe ervaringen bewust worden gerelateerd aan eerder opgedane ervaringen, zodat er bewuste keuzes worden gemaakt voor het verdere verloop van de studie. Op deze manier construeert de student eigen kennis: bij dit proces wordt actief geleerd, wat mogelijk gemaakt wordt door een krachtige leeromgeving. Het didactische model sluit hierop aan doordat de volgende uitgangspunten centraal staan:
Portfolio van behaalde competenties
De toetsing van het behalen van competenties wordt gedaan aan de hand van leeractiviteiten. De leeractiviteiten die de studenten uitvoeren, worden verzameld in hun digitale portfolio. Iedere student heeft een eigen coach. Deze coach houdt de studieresultaten in de gaten en monitort de geüploade opdrachten in het portfolio. Deze zijn onderdeel van het Persoonlijk Ontwikkel- en ActiviteitenPlan (POP/PAP). De voortgang hiervan wordt besproken tijdens de groepscoaching. De groep studenten komt met hun coach, in het eerste half jaar 3 keer bijeen en daarna 1 keer per half jaar
Uitgangspunten bij de coaching:
Toetsing
Er wordt op verschillende wijzen getoetst op kennis en vaardigheden.
Wanneer ben je geslaagd?
1. Alle moduletoetsen en module opdrachten zijn met een voldoende afgerond
2. Alle stages zijn met voldaan afgesloten
3. Alle praktijkopdrachten zijn afgerond
4. Masterthesis positief afgerond, beschreven en gepresenteerd
De totale belasting komt hiermee op +/- 19 uur per week.
De opleiding omvat in totaal 90 EC.
Na afronding van deze opleiding ontvang je het diploma:
Master Manueel Therapeut - Master of Science (MSc.).
Hiermee is registratie mogelijk in het Kwaliteitsregister Manuele Therapie van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF NL) van het KNGF en het register van Keurmerk Fysiotherapie (KF).
Na het afronden van je opleiding kun je ervoor kiezen om de 9-daagse Mastercourse Extended Scope/Anderhalvelijnszorg te volgen. Na afronding van deze 9-daagse Mastercourse ontvang je een diploma en kun je lid worden van de Nederlandse Vereniging van Extended Scope Specialisten.
Door kennis te nemen van professionele en wetenschappelijke ontwikkelingen binnen een internationale context krijgt je oog voor het niveau van de ontwikkelde kwaliteiten van jezelf, je professie en opleiding. Hierdoor krijgt je de gelegenheid om de eigen professie te toetsen aan een internationaal kader.
Breederode Hogeschool heeft hoog gekwalificeerde docenten welke minimaal een Master Degree hebben en waarvan een groot aantal is gepromoveerd. Vaardigheidsdocenten zijn geselecteerd op hun excellente vaardigheidsniveau en verzorgen en begeleiden het vaardigheidsonderwijs. Iedere docent excelleert in zijn vakgebied, heeft een gedegen klinische ervaring en is werkzaam als manueel therapeut of medisch specialist of hoogleraar. Coaches zijn tevens docenten en zijn werkzaam in de praktijk. De relatie met de dagelijkse beroepspraktijk is de rode draad door het gehele curriculum.
Conform landelijke afspraken, worden de volgende eisen aan de toelating gesteld van studenten tot de opleiding:
1. in het bezit van een door de Nederlandse overheid erkend bachelor diploma fysiotherapie;
2. werkzaam in een fysiotherapiepraktijk, minimaal 8 uur in de week;
3. beheersing van de Nederlandse en Engelse taal om vakliteratuur te kunnen lezen.
Funding your study
At some point, most students in the Netherlands encounter the Dienst Uitvoering Onderwijs, commonly known as DUO. This organisation is mostly known for providing students with student finance and the student travel product. Depending on residency status, course registration and age, international students can also get funding from DUO. You can find all information about the requirements and the amounts on DUO’s website for international students.
Particulier
Voor particulieren geldt voor de kosten van een training of opleiding een fiscaal maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.
Voor eventuele vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de programmaleider.
Schrijf je vandaag nog in voor deze scholing!
Inschrijven